Nederland

Alle vestigingen abortuskliniek Casa dicht door faillissement

05 december 2017 12:55 Aangepast: 05 december 2017 14:17
Een kamer van een abotuskliniek in de VS. Beeld © Getty Images

Vandaag gaan ook de laatste drie klinieken van de failliete abortuszorgketen Casa, die de helft van alle abortussen in Nederland uitvoerde, dicht. Volgens minister van Medische Zorg Bruno Bruins kan de zorgverlening doorgaan in andere Nederlandse klinieken. Maar de eerste patiënt is al doorverwezen naar het buitenland.

Het drama bij Casa begon in september. Toen gingen twee aan de abortusklinieken gelieerde bedrijven failliet, als gevolg van gesjoemel met declaraties. De stichting met de in totaal zeven klinieken die de abortuszorg uitvoerden, bleef echter nog buiten dat faillissement.

Meegesleurd

Twee maanden later werden ook de klinieken meegesleurd in de val. Begin november gingen ook zij failliet. De keten telde abortusklinieken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Leiden, Goes en Houten. Die waren goed voor de helft van alle 31.000 uitgevoerde abortussen in Nederland.

Curator Marc Udink wilde de keten met klinieken als geheel laten doorstarten, zodat de zorgverlening kon blijven doorgaan. Vorige week bleek echter dat die volledige doorstart er niet zou komen. Udink moet op zoek naar kopers voor de afzonderlijke klinieken.

Klinieken gesloten

De afgelopen weken gingen vier van de zeven klinieken al dicht. Gisteren meldde curator Udink dat ook de drie resterende klinieken voorlopig sluiten. Het is de vraag wat de sluiting voor gevolgen heeft voor de abortuszorg in Nederland, vooral omdat een abortus niet op de lange baan geschoven kan worden. In september liet toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers al weten bezorgd te zijn.

Vrijdag temperde minister Bruno Bruin in een brief aan de Tweede Kamer de zorgen. Volgens Bruins heeft het wegvallen van de helft van de productiecapaciteit nauwelijks nadelige gevolgen voor de abortuszorg in Nederland. Volgens hem kan de hulpverlening door CASA aan cliënten probleemloos worden overgedragen aan andere abortusklinieken.

Vraag opvangen

"De andere abortusklinieken hebben aangegeven de komende tijd extra capaciteit te kunnen inzetten", aldus de minister. "Hun taxatie is dat de capaciteit die wegvalt bij de CASA klinieken door de sector als geheel (tijdelijk) kan worden opgevangen. Vrouwen met een hulpvraag kunnen dus ergens anders terecht."

Het is de vraag of dat daadwerkelijk het geval is. Volgens het Parool heeft de Amsterdamse kliniek al een patiënt moeten doorverwijzen naar België, omdat in Nederland nergens meer plek was. Andere patiënten zouden een lijst met telefoonnummers hebben gekregen, om zelf te kijken of zij ergens anders terecht kunnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore