Nederland

Politievakbond: wees open over kosten demonstraties

03 december 2017 18:55 Aangepast: 04 december 2017 06:31
Politie tijdens de reis van tegenstanders van Zwarte Piet naar Dokkum gisteren. Beeld © ANP

Politievakbond ACP wil inzage krijgen in het prijskaartje van demonstraties. Directe aanleiding is het protest tegen Zwarte Piet gisteren in Dokkum. Bij dat protest was een grote politiemacht aanwezig.

De vakbond schat dat de demonstratie in Dokkum gisteren tussen de 350.000 en 500.000 euro heeft gekost. "Ons pleidooi is dat de politie zichtbaar maakt hoeveel demonstraties er op jaarbasis zijn en wat de kosten van die demonstraties zijn," zegt Gerrit van de Kamp, de voorzitter van de grootste politievakbond ACP tegen RTL Nieuws. "Zo kan iedereen zien wat dat grondrecht aan kosten met zich meebrengt. Die uren kunnen we namelijk niet besteden aan andere zaken."

'Op termijn' zou het volgens ACP goed zijn om ook andere politiekosten inzichtelijker te maken. "Dit lijkt ons een belangrijke eerste stap. Demonstraties komen vaak tussen andere werkzaamheden door, het komt er bovenop. Dit gaat ten koste van wat we anders zouden doen."

'Als het nodig is, moet het gewoon'

De discussie over politiekosten ging tot nu toe vaak over de vraag of organisatoren van festiviteiten of voetbalwedstrijden niet zouden moeten meebetalen aan de politie-aanwezigheid. Politiedeskundige Jaap Timmer is verbaasd door de oproep van ACP omdat die zo specifiek op demonstreren is gericht. "Demonstreren is een grondrecht. Als er bij demonstraties politie-inzet nodig is, dan moet dat gewoon gebeuren."

Een woordvoerder van de Nationale Politie wijst erop dat het begeleiden van demonstraties bij het politiewerk hoort. Of er inzage gegeven gaat worden in de kosten ervan, is nog niet duidelijk. 

Geen enthousiasme in Den Haag

VVD, CDA en D66 zijn niet enthousiast over de oproep van de vakbond. "Het is absurd dat er zo veel politie moet uitrukken voor een demonstratie, maar kosten moeten daarbij niet voorop staan. Het is dus een slecht idee van ACP," zegt Chris van Dam van CDA. 

"Voor VVD geldt dat demonstreren een democratisch recht is dat je niet afhankelijk moet maken van kosten die er mee gemoeid zijn", zegt Arno Rutte van VVD.

D66-Kamerlid Monica den Boer vindt dat je 'geen prijskaartje kunt hangen aan het recht op demonstreren'. "Ten eerste heeft iedereen in ons land het recht om te demonstreren, dat staat voorop. Daar komt bij dat iedereen recht heeft op de bescherming die hij of zij nodig heeft."

Zo verliep de demonstratie in Dokkum:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore