Nederland

Eieren duurder door fipronilcrisis, gevolgen voor meer producten

02 december 2017 16:30 Aangepast: 02 december 2017 19:21
Beeld © ANP

De prijs van eieren is in veertien jaar niet zo hoog geweest als nu, doordat er na de fipronilcrisis een eiertekort is ontstaan. Dat merk je niet alleen bij het kopen van een doosje eieren, maar kun je ook gaan zien bij andere producten. "Nu we tijdens de feestdagen massaal gaan bakken, stijgt de prijs nog verder, want echt overal zit ei in."

Begin dit jaar kostte een doosje van tien scharreleieren bij supermarktketen Jumbo nog 1,67 euro. Inmiddels kost dat doosje 2,19 euro. En Jumbo is niet de enige winkel die de prijzen heeft verhoogd. Bij Albert Heijn steeg de prijs van een doosje scharreleieren met 35 procent, bij Plus zelfs met 54 procent.

Dat blijkt uit cijfers van supermarktvergelijkingsapp Hiiper, die onderzoek deed in opdracht van RTL Z. "De prijs van eieren stijgt altijd wel aan het eind van het jaar. November en december zijn maanden waarin de vraag naar eieren groot is vanwege het vele bakken", vertelt Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Universiteit Wageningen. "Maar deze prijsstijging is wel heel extreem."

Minder productie, maar consumptie gelijk

Die stijging is een direct gevolg van de fipronilcrisis. Op het hoogtepunt van de crisis werden 798 stallen geblokkeerd bij 291 bedrijven, en nog altijd zijn er 152 stallen dicht. Bovendien zijn er zo'n 3,5 miljoen kippen geruimd en 150 miljoen eieren vernietigd. Dat aantal loopt nog op.

Volgens Van Horne zorgt de crisis dit jaar voor 8 procent minder productie. Maar we eten er geen eitje minder om bij het ontbijt. "Binnen twee weken na het hoogtepunt van de fipronilcrisis kochten we er weer evenveel in de supermarkt", stelt Van Horne. "Nu we tijdens de feestdagen massaal gaan bakken, stijgt die prijs nog verder, want echt overal zit ei in."

Ook andere producten duurder

Die topdrukte merkt ook de Purmerendse bakker Gerard Mastenbroek. "November en december zijn de maanden die je jaar kunnen maken als bakker. Er is een gigantische vraag naar speculaas, marsepein en gebak. Overal gaat ei in, dus ik gebruik wel 8000 eieren per week." Mastenbroek verhoogt zijn prijzen dan ook vanaf januari met 5 procent. "Ik moet wel."

Meerdere bakkerijen die RTL Z sprak gaven aan rekening te houden met een prijsstijging door het inmiddels dure ingrediënt ei. Ook in de supermarkt kun je dat gaan merken. Van bakproducten tot aardappelpuree en zelfs shampoo, ei zit bijna overal in.

In zomer goedkoper

Peter van Horne denkt niet dat we voor altijd met de dure eierprijs zitten opgescheept. "Veertien jaar geleden zag je na de vogelgriep ongeveer hetzelfde. Als straks de geblokkeerde bedrijven weer volop produceren, zullen ze zoveel mogelijk eieren op de markt brengen. Dan daalt de prijs wel weer. Ik denk dat aankomende zomer de eieren daardoor juist erg goedkoop zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore