Ga naar de inhoud
Nederland

Onderzoeksraad voor Veiligheid wil verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Archieffoto. Beeld © ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat is een aanbeveling in een rapport dat morgen wordt gepresenteerd, melden bronnen aan RTL Nieuws. Volgens de onderzoeksraad zijn de risico's van oud en nieuw onaanvaardbaar groot.

De vier grootste gemeenten van ons land hadden de onderzoeksraad om dit onderzoek gevraagd omdat er elk jaar zoveel misgaat met oud en nieuw. Eerder publiceerde RTL Nieuws al de conclusies van het rapport. De OVV noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar. Vooral vuurwerk is een probleem.

Veel mis

Volgens de onderzoeksraad zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. In veertig procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat. De kritiek op de controle van vuurwerk is groot. Zo is er volgens de onderzoeksraad van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en deugt het toezicht erop niet. Ook illegaal vuurwerk veroorzaakt problemen. 

Morgen wordt het rapport gepubliceerd. Het kabinet moet dan reageren op conclusies en aanbevelingen van de onderzoeksraad. Het kabinet is niet verplicht om de aanbevelingen over te nemen. "Nu zal ongetwijfeld een felle discussie losbarsten tussen voor- en tegenstanders", zegt politiek commentator Frits Wester. "Ook al gaat het om een advies, het is wel een stevig signaal naar de politiek."

Algeheel verbod

Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al langer voor een algeheel vuurwerkverbod, maar dat gaat de meerderheid van Tweede Kamer te ver. In juni pleitte de Nationale Politie al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook oogartsen zijn voor een verbod. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws