Nederland

Adviseur Baker Tilly Berk moet schade belastingontduiking betalen

30 november 2017 12:15 Aangepast: 04 december 2017 14:43
Tonnen aan winst op behang werden naar een belastingparadijs gesluisd Beeld © ANP

Belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk (BTB) moet opdraaien voor een groot deel van de schade, die een ondernemer heeft geleden als gevolg van een fout advies. BTB adviseerde de ondernemer bij een constructie om belasting te ontduiken.

Het belastingadvieskantoor moet het geld terugstorten dat de ondernemer betaalde voor het foute advies. Daarnaast draait het kantoor op voor de helft van de schade, die de ondernemer door het advies heeft geleden. In totaal loopt het bedrag in de tonnen.

Winst naar belastingparadijzen

Eind 2006 zette een groothandel in behang uit Schoonhoven, Spits Wall Coverings, met advies van Baker Tilly Berk een constructie op, om in Nederland belasting te ontduiken. Daarbij werden merkrechten op behang ondergebracht bij brievenbusfirma's in belastingparadijzen.

Die brievenbusbedrijfjes lieten de Nederlandse groothandel zwaar betalen voor de rechten om de behangmerken te gebruiken. Voor die licenties werd 10 procent van de omzet gerekend.

Op die manier werd een groot deel van de winst van de Nederlandse groothandel naar de belastingparadijzen gesluisd. Daar werden ze voor een veel lager tarief belast. Het geld bleef van de behanghandelaar, omdat hij zelf achter de brievenbusfirma's zat. Zo werd voor tonnen aan belasting ontdoken.

Evidente belastingontduiking

De Belastingdienst kwam de constructie op het spoor, en oordeelde dat deze evident was opgezet om belasting te ontduiken. De ondernemer kreeg forse naheffingen en werd onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

Daarop sleepte de ondernemer Baker Tilly Berk voor de rechter. Volgens hem is het belastingadvieskantoor verantwoordelijk voor de schade. De Rotterdamse rechtbank gaf de ondernemer gisteren gelijk. Baker Tilly Berk had de constructie volgens de rechter nooit mogen adviseren.

"De rechtbank is van oordeel dat een redelijk bekwaam en redelijk handelend belastingadviseur zijn cliënten niet adviseert met betrekking tot het tot stand brengen van een structuur die neerkomt op belastingontduiking", aldus het vonnis.

"Hij stelt zijn cliënten niet bloot aan een groot risico op toekomstige problemen met de Belastingdienst met voorzienbaar ingrijpende negatieve financiële consequenties en een reëel risico op strafrechtelijke vervolging."

Schadevergoeding

In de eerste plaats moet Baker Tilly Berk al het geld terugbetalen, dat voor het foute advies in rekening is gebracht. Dat gaat om ruim 127.000 euro. Daarnaast moet het kantoor opdraaien voor een groot deel van de schade.

Die schade bestaat onder meer uit de in Cyprus betaalde belasting, de betaalde belastingrente en extra advieskosten die noodzakelijk waren om de problemen met de Belastingdienst af te handelen. De precieze schade moet nog worden berekend, maar als voorschot moet BTB alvast 200.000 euro betalen.

Ondernemer mede-schuldig

Maar ook de behangverkoper komt er niet zonder kleerscheuren vanaf. Volgens de rechter wist hij, of had hij moeten weten, dat de constructie bedoeld was om belasting te ontduiken, en dus niet in de haak was. Daarom hoeft het advieskantoor maar de helft van de schade te betalen.

De ondernemer zegt in grote lijnen blij te zijn met het vonnis. "Het is duidelijk geworden dat mij een niet toelaatbare constructie is geadviseerd. Maar ik kan mij niet vinden in het oordeel dat ik van alles wist. Belastingontduiking mag niet, ontwijking is wel geoorloofd. Wij beraden ons daarom op een hoger beroep."   

Geschonden imago

Baker Tilly Berk zegt het vonnis te bestuderen, en een hoger beroep te overwegen. Het kantoor zegt de zaak vanaf het begin serieus te hebben genomen, en maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.

Ook zijn er 'ingrijpende maatregelen' getroffen tegen de betrokken medewerkers, aldus het kantoor. "Hangende juridische procedures doet de onderneming geen verdere mededelingen", aldus Baker Tilly Berk.

Maandag maakte het kantoor bekend dat de van het ministerie van Financiën afkomstige Anneke van Zanen in maart de nieuwe bestuursvoorzitter wordt. De nieuwe topvrouw moet het geschonden imago van het kantoor herstellen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore