Nederland

'Te weinig geld voor de laatste drie JSF-straaljagers'

30 november 2017 08:30 Aangepast: 30 november 2017 09:33
JSF Beeld © ANP

Defensie lijkt niet genoeg geld te hebben voor de aanschaf van het beoogde aantal van 37 JSF-gevechtsvliegtuigen. Door de hoge dollarkoers is er maar geld voor 34 toestellen.

Staatssecretaris Barbara Visser schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er 'net niet genoeg projectbudget is' voor de drie gevechtsvliegtuigen, maar ze houdt nog een slag om de arm. "Het besluit over de bestelling van de drie resterende toestellen is in 2019 aan de orde’’, schrijft Visser. "Tegen die tijd zal ik de Kamer daarover informeren."

Extra geld

Er komen gewoon 37 JSF-toestellen, zegt een woordvoerder van het ministerie in reactie op vragen van RTL Nieuws. Omdat de toestellen in verschillende groepjes worden gekocht, wordt in 2019 duidelijk hoeveel extra geld noodzakelijk is en hoe Defensie dat gaat betalen.

De Algemene Rekenkamer waarschuwde vorig jaar al dat de F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, duurder zou kunnen uitvallen door schommelingen in de dollarkoers. De F-35 is de beoogde opvolger van de F-16 bij de krijgsmacht.

Hoeveel lawaai maakt zo'n JSF eigenlijk?

Nog zo'n twee jaar, en dan gaat er vanaf vliegbasis Leeuwarden bijna elke dag een JSF de lucht in. Om de mensen in de buurt een idee te geven van het geluid dat die nieuwe gevechtsvliegtuigen produceren, maakten JSF's vorig jaar testvluchten vanaf de basis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore