Nederland

Dirk Scheringa: 'Zalm heeft humor, is goed met cijfers maar niet heel empathisch'

27 juni 2017 17:25 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Gerrit Zalm Beeld © ANP

"Gerrit Zalm is geweldig met cijfers en heeft humor. En als hij nog rookt, las dan maar een rookpauze in." Dat zegt Dirk Scheringa, oud-topman van de DSB Bank over de nieuwe informateur Gerrit Zalm.

Gerrit Zalm (65) werkte anderhalf jaar voor de omgevallen DSB-Bank van Dirk Scheringa. Hij zat hoog in de boom bij de DSB Bank en werkte als hoofd-econoom en financieel directeur.

Nog voordat de bank van Dirk Scheringa failliet ging, stapte hij over naar ABN Amro, dat door de economische crisis net was genationaliseerd. 

Haantjes 

De 66-jarige Scheringa heeft goede herinneringen aan Zalm. Hij denkt dat hij de klus met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wel kan klaren. Scheringa: "Gerrit is geweldig met cijfers, dat lukt hem wel. Hij lost veel op met geweldige humor. Volgens mij is dat nu ook nodig, want hij heeft natuurlijk wel te maken met allemaal haantjes."

Maar of Zalm partijen als D66 en ChristenUnie ook bij elkaar kan brengen als het gaat om medisch-ethische kwesties zoals het voltooid leven, betwijfelt Scheringa: "Daarvoor heeft Gerrit volgens mij te weinig empathie. Ik denk dat je daar iemand anders voor nodig hebt. Het leven is nou eenmaal geen flipperkast."

Gerrit Zalm staat bekend als een fanatiek flipperaar. Zo opende Zalm eind 2015 het eerste Nederlandse Flipperkastmuseum in Rotterdam, 

Thumbnail
Gerrit Zalm speelt in 2015 op een flipperkast tijdens de opening van het flipperkastmuseum

Loyaal en houdt van afspraken

Zalm was de langst zittende minister van Financiën ooit, zat totaal twaalf jaar op het departement en werd in 2008 voorzitter van de raad van bestuur van ABN AMRO. Daar stopt hij begin dit jaar.

Volgens Scheringa kun je met Zalm goede afspraken maken. En is hij ook loyaal. "Maar afspraak is afspraak."  Scheringa vervolgt: "In 2008 belde de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos mij. Hij zei: 'Ik ga je pijn doen en haal Gerrit bij je weg. Ik heb Gerrit nog aangeboden mijn opvolger te worden, maar dat was te laat. Gerrit zei: 'als je het twee maanden eerder had gevraagd had ik het gedaan. Maar nu heb ik al toegezegd aan Wouter.' Zo is Gerrit: afspraak is afspraak."

Thumbnail
Scheringa en Zalm in 2007 

Rookpauze

Volgens de zakenman moeten de onderhandelaars daar ook rekening mee houden. "Niet vandaag ja zeggen en morgen er weer op terugkomen. Daar houdt Gerrit echt niet van."

Scheringa heeft ook nog een tip voor de onderhandelaars: "Ik weet niet of hij nog rookt, maar als dat zo is, heb ik een tip. Las tijdig een rookpauze in, anders is hij niet te genieten."

Meer op rtlnieuws.nl:
VVD'er Gerrit Zalm wordt de nieuwe informateur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore