Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Vergunning voor omstreden landbouwgif Roundup 5 jaar verlengd

27 november 2017 15:57 Aangepast: 27 november 2017 17:18
Demonstranten tegen Roundup. Beeld © ANP

De Europese vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen maandag besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor een verlenging, negen tegen en een land onthield zich van stemming.

Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto en is volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden.

Critici wijzen op de schadelijke effecten voor het milieu en de gezondheid. Zo zou glyfosaat, dat ook bij bijna elk tuincentrum verkrijgbaar is, mogelijk kankerverwekkend zijn.

Nederland wil langzaam afbouwen

Voor een besluit moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten daar steun aan geven. Eerder deze maand stemde de helft nog tegen. Nederland stemde weliswaar voor de verlenging van de vergunning, maar wil uiteindelijk wel van het gebruik af.

"Ik ben er wel voorstander van dat we werken aan alternatieven voor glyfosaat, samen met andere lidstaten en de (Nederlandse) landbouwsector. Hier zal ik mij voor inzetten", beloofde Carola Schouten, minister van Landbouw, eind vorige maand aan de Tweede Kamer. 

In het besluit dat vandaag werd genomen was volgens het ministerie geen juridische mogelijkheid om het gebruik van glyfosaat geleidelijk af te bouwen. Bovendien was een verlenging van vijf jaar al een compromis, zegt een woordvoerder van het ministerie.  Meestal wordt er een EU-vergunning verleend voor tien tot vijftien jaar.

Liever geleidelijk afbouwen

Frankrijk, een land met een erg grote landbouwsector, stemde wel tegen een verlenging. De Fransen willen liever geleidelijk het gebruik van glyfosaat afbouwen in de komende vijf jaar, dan het nog vijf jaar toestaan en dan afschaffen. 

Direct stoppen is volgens Brune Poirson, de Franse minister voor Ecologie, veel riskanter dan rustig afbouwen omdat bedrijven dan worden gedwongen om meteen over te stappen op een ander middel, zei ze tegen Journal du Dimanche.     

Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten zien dat niet zitten. 

'Geen bewijs kanker'

Annie Schreijer, CDA-Europarlementslid, is blij met het besluit. Zij noemt gewasbeschermingsmiddelen essentieel voor de Europese en mondiale voedselvoorziening. "De meeste lidstaten lieten zich gelukkig door de onafhankelijke wetenschappelijke adviezen van EU-agentschappen EFSA en ECHA leiden, niet door emotie en angst."

Volgens haar heeft recent wetenschappelijk onderzoek opnieuw bevestigd dat er geen sluitend bewijs bestaat dat glyfosaat kankerverwekkend is.

Meer op rtlz.nl:

Berucht bestrijdingsmiddel RoundUp gevonden in Ben & Jerry's
Hoe Monsanto iedereen om de tuin probeert te leiden
Monsanto wist jarenlang dat het gif verkocht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore