Nederland

Arriva wil grootste vervoersbedrijf van Nederland worden

22 november 2017 07:06 Aangepast: 22 november 2017 08:02
Beeld © ANP

Arriva wil de NS van de troon stoten als grootste vervoerder van ons land. Daarvoor wil het bedrijf delen van het hoofdrailnet inlijven bij nieuwe aanbestedingen en met eigen flitstreinen op de hsl rijden, zegt Anne Hettinga, de topman van Arriva in De Telegraaf.

Hettinga wil dat het monopolie van de Nederlandse Spoorwegen op het hoofdrailnet wordt doorbroken. Hij pleit in de krant voor een volledig geliberaliseerd ov.  "Iedere vervoerder moet gelijke kansen krijgen. Het nieuwe regeerakkoord is veelbelovend, maar het beleid moet nog wel handen en voeten krijgen op het ministerie. Dat kan wel sneller."

Evaluatie

Het ministerie van Infrastructuur is blij dat Arriva meedenkt over de toekomst van het Nederlandse spoor, zegt een woordvoerder. Tegelijk duurt het nog wel even voordat het ministerie eventueel om tafel kan met het vervoersbedrijf. Het is daarbij ook afhankelijk van de evaluatie van de prestaties van de NS in 2020.

NS is niet erg enthousiast over de plannen van Arriva. "Het gaat juist heel goed met het Nederlandse spoor, dus wij vragen ons af welk probleem voor de reiziger Arriva hiermee wil oplossen", zegt een woordvoerder. "Hiervoor zijn allerlei ingewikkelde aanpassingen aan de structuur nodig. En daardoor is nog nooit een trein beter gaan rijden", zegt hij.

De NS is een Nederlands bedrijf in eigendom van de staat waaraan de Nederlandse wetgever extra strenge eisen kan eisen, zegt de NS. "En geldt niet voor het Duitse Arriva", zegt de woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore