Nederland

'Marathondebat' al klaar: 50PLUS 4,5 uur en PVV 2 uur aan het woord

22 november 2017 04:44 Aangepast: 22 november 2017 06:28
Kamerlid Martin van Rooijen (L) van 50Plus en PVV-Kamerlid Edgar Mulder Beeld © ANP

Het debat over de wet-Hillen heeft geen 36 uur, maar acht uur geduurd. 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen had vier uur spreektijd nodig, PVV'er Mulder werd door een morrende Kamer gestopt.

50PLUS had vijftien uur spreektijd aangevraagd, maar na 4,5 uur was Kamerlid Martin van Rooijen 'al' klaar met zijn inbreng tijdens het debat over de afschaffing van de wet-Hillen.

ZIE OOK: Kamerdebat eindeloos rekken is toegestaan, maar het moet wél ergens over gaan

De PVV had twintig uur gevraagd, maar Kamerlid Edgar Mulder wist daarvan maar twee uur vol te praten. Tegen 04.00 werd hij gestuit door de VVD. Met een ordevoorstel werd zijn spreektijd ingekort.

'Puur theater'

Mulder ging in zijn bijdrage ver terug in de geschiedenis. Dat leidde tot irritatie bij Kamerleden. "Dit is puur theater. Daar maak ik bezwaar tegen", zei Eppo Bruins van de ChristenUnie. Ook voorzitter Madeleine van Toorenburg vroeg Mulder uitdrukkelijk meer bij het onderwerp van het debat te blijven.

50PLUS-Kamerlid Van Rooijen ging onder meer in op de geschiedenis van de wet-Hillen en sprak ook over zijn tijd als bewindsman in het kabinet-Den Uyl.

Wet-Hillen afschaffen

Het kabinet wil de wet-Hillen, die huizenbezitters die hun woning (bijna) hebben afgelost een belastingvoordeel geeft, vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen.

Om dat mogelijk te maken moet de Tweede Kamer deze week over het besluit stemmen. Een meerderheid van de Kamer steunt het kabinet. 50PLUS en PVV hoopten met de lange spreektijd te bereiken dat de afschaffing met een jaar wordt uitgesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore