Ga naar de inhoud
Nederland

Wajongers gaan er volgend jaar 5 procent op achteruit: 'Het voelt als een strafkorting'

Martine Schoneveld.

Vanaf 1 januari worden Wajongers gekort op hun uitkering. Mensen met een arbeidsbeperking, die geen baan hebben, gaan er daardoor zo'n 5 procent op achteruit. Martine Schoneveld (50) heeft dwerggroei, krijgt al sinds haar 18de een Wajonguitkering en voert vandaag actie. "Ik heb een parttimebaan, maar ben daarin helaas een uitzondering."

Als lid van de Wajonggroep en uit eigen ervaring weet Martine hoe lastig het is om aan een baan te komen. Toen ze net haar studie rechten had afgerond, stuurde ze zo'n honderd brieven, herinnert ze zich. Keer op keer werd ze afgewezen. "Doordat ik dwerggroei heb, heb ik afwijkende gewrichten en last van slijtage. Daardoor kan ik geen hele dagen werken en moeten er aanpassingen worden gedaan op haar werk."  

"Mijn huidige werkgever, dienstverlener Minters, twijfelde in eerste instantie even, maar durfde het uiteindelijk toch aan", vertelt Martine. "Er zijn aanpassingen in het gebouw gemaakt. Ik heb een aangepaste stoel, de deuren gaan makkelijker open voor mij en er is een invalideparkeerplek voor de deur."

Actie in Den Haag

Martine werkt nu zo'n 19 uur per week als sociaal juridisch hulpverlener. Als aanvulling daarop krijgt ze een Wajonguitkering. "Ik heb geluk, maar veel andere Wajongers zitten helaas zonder werk." Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat vorige maand werd gepubliceerd, blijkt dat ongeveer de helft van de bedrijven niet van plan is mensen met een beperking aan te nemen. 

Miniatuurvoorbeeld

Martine en haar geliefde. (Foto: ANP)

Omdat Wajongers vanaf januari ook nog 5 procent worden gekort op hun uitkering, voert vakbond FNV vandaag actie in Den Haag. Wajongers bieden een symbolische lege portemonnee aan de Tweede Kamer aan. Ook dreigen ze met acties en willen ze een procedure beginnen bij het College voor de Rechten van de Mens..

Grenzen aangeven

Martine vindt het onvoorstelbaar dat Wajongers worden gekort. "Volgens het kabinet gaat iedereen erop vooruit, maar dat geldt niet voor Wajongers. Voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten is 5 procent minder uitkering heel veel. Het voelt als een strafkorting. De meeste Wajongers die ik ken, solliciteren zich helemaal suf en willen graag aan het werk. Maar dan moeten ze wel worden aangenomen."

Meer op rtlnieuws.nl: