Nederland

Kabinet: nepnieuws gevaar voor Nederland, vooral Rusland schuldig

14 november 2017 06:17 Aangepast: 14 november 2017 09:12
Beeld © ANP

Nepnieuws is een gevaar voor Nederland, en de bestrijding ervan krijgt grote prioriteit van het kabinet. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer geschreven en wijst daarin nadrukkelijk Rusland als dader aan.

"Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten", schrijft Ollongren in de Kamerbrief.

Maar zij sluit niet uit dat ook andere landen dan Rusland zich schuldig maken aan het verspreiden van nepnieuws: "Van dat land weten we het, maar we moeten er niet van uitgaan dat het alleen Rusland is."

ZIE OOK: 

Beïnvloeden Tweede Kamerverkiezingen

Onlangs waarschuwde CDA-leider Sybrand Buma al voor buitenlandse inmenging in Nederland door het verspreiden van nepnieuws. In de VS loopt al een onderzoek naar de rol van Rusland in de Amerikaanse presidentscampagne. Maar ook in Nederland zijn er aanwijzingen dat landen invloed uit willen oefenen.

Zo zou Rusland de Tweede Kamerverkiezingen hebben willen beïnvloeden. Ook zou er nepnieuws over de ramp met MH17 verspreid zijn.

Snel en anoniem

De verspreiding van nepnieuws is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor, schrijft de minister. "Brede verspreiding van desinformatie kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop."

De berichten verspreiden zich razendsnel, vooral via social media. De minister wil daarom samen met bedrijven als Facebook, Google en Twitter de verspreiding van propaganda aanpakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore