Nederland

Minister gaat zich inzetten voor meer betaalbare huurwoningen

13 november 2017 16:32 Aangepast: 13 november 2017 18:29
Beeld © ANP

Sneller meer woningen bouwen in regio's waar de vraag heel groot is. Dat wil minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Wonen. In grote stadsregio's als Amsterdam en Utrecht, waar de woningmarkt oververhit is, gaat zij zich met de bouwplannen bemoeien.

Zo wil minister Kajsa Ollongen de woningnood terugdringen. Hard nodig, vindt ze, omdat het tekort aan huizen de komende jaren blijft oplopen.

Woningzoekenden

Elk jaar melden zich ongeveer 75.000 nieuwe woningzoekenden. Vorig jaar werden slechts 55.000 huizen gebouwd. Dit jaar zullen dat er volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid 60.000 zijn. In de periode van 2019 tot en met 2021 loopt dat nog verder op naar 70.000 per jaar. Nog steeds te weinig dus om de groeiende vraag op te vangen.

In veel regio's is als gevolg van het beperkte woningaanbod de markt oververhit. Prijzen van koopwoningen rijzen daardoor de pan uit. Ollongren wil behalve op koopwoningen ook inzetten op huurwoningen, vooral in het middensegment. Het gaat dan om huizen met een huur tussen 750 en 1000 euro huur per maand.

Miniatuurvoorbeeld
Kajsa Ollongren

Meer doorstroming

Mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kopen zijn op deze woningen aangewezen. Dat geldt ook voor woningzoekenden die flexibel willen blijven en daarom niet willen kopen. Ollongren verwacht dat de bouw van de iets duurdere huurwoningen er voor kan zorgen dat er meer sociale huurwoningen vrij komen. Zij verwacht dat er meer doorstroming zal komen.

Het rijk probeert beleggers te interesseren om de huurwoningen in het middensegment te realiseren. In regio’s waar beleggers geen interesse hebben, wil Ollongren woningcorporaties toestemming geven die taak op zich nemen.

Tempo versnellen

De bouw in de grote stadsregio’s wordt steeds complexer. Veel nieuwe huizen komen op binnenstedelijke locaties die voorheen bijvoorbeeld een bedrijvenbestemming hadden. Dat is veel ingewikkelder dan bouwen in een nieuwe buitenwijk. Verontreinigde grond is een van de problemen die vertragend kunnen werken. Door er voor te zorgen dat de sanering snel kan beginnen, kan het rijk helpen het tempo te versnellen.

Ook ruimtelijke problemen zoals bijvoorbeeld de aansluiting op een rijksweg kan minister Ollongren snel oplossen, omdat zij ook over ruimtelijke ordening gaat.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore