Nederland

Minister Koolmees wil AOW-leeftijd niet verlagen: onverstandig en onbetaalbaar

11 november 2017 17:20 Aangepast: 11 november 2017 19:49
Minister Wouter Koolmees (op deze foto nog als Kamerlid). Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is de komende jaren niet van plan de AOW-leeftijd te verlagen. Wel wil hij met werkgevers en de vakbonden 'graag in gesprek' over de vraag hoe werknemers goed en gezond hun AOW-leeftijd kunnen bereiken. Koolmees noemt dat de 'gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers, bonden en het kabinet'.

Koolmees reageert daarmee op een brandbrief van de FNV, waarin gevraagd werd de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar en 9 maanden. Maar dat is niet realistisch, vindt de minister. "Ik wil de AOW bereikbaar en betaalbaar houden voor iedereen. Voor huidige en toekomstige generaties."

'Onrust en onvrede'

Het pleidooi om de verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen staat in een 11-puntenplan van de vakcentrale. "Het kabinet heeft in crisistijd bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Maar de kosten komen nu terecht bij bedrijven en sectoren. En werknemers kost het hun gezondheid.'' De verhoging leidt volgens een FNV-woordvoerder tot onvrede en onrust op de werkvloer.

Maar volgens Koolmees kost het miljarden per jaar om de AOW-leeftijd te bevriezen of te verlagen. "Dat is onverstandig en onbetaalbaar. En jongeren zijn daarvan de dupe. Die betalen daarvoor de rekening."
Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Een week geleden besloot Koolmees om de AOW-leeftijd in 2023 niet te verhogen. "Ik hou de cijfers de komende jaren nauwlettend in de gaten.''

Dit is de reden waarom de AOW-leeftijd in 2023 niet wordt verhoogd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore