Ga naar de inhoud
Nederland

Demonstratie tegen uitbreiding vliegveld: 'Lelystad, vlieg op!'

Protest tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad Airport. Beeld © ANP

Enkele honderden mensen hebben bij Lelystad Airport actie gevoerd tegen uitbreiding van de luchthaven. Op hun borden en spandoeken stonden teksten als 'Pretvlucht uit de lucht', 'Red de rust in Hoenderloo', 'Luchtvaart die zorgen baart' en 'Stilte & frisse lucht'.

De demonstranten maakten met luid getoeter duidelijk dat 'de rampzalige plannen moeten worden afgeblazen'. 'Lelystad, vlieg op!' was hun boodschap.

ZIE OOK: Foute gegevens gebruikt bij berekening overlast rond Lelystad Airport

Vakantievluchten van Schiphol

Lelystad Airport houdt vandaag een open dag, onder meer om het publiek inzage te geven in de uitbreidingsplannen. Het vliegveld in Flevoland moet vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen. In eerste instantie gaat het om 10.000 vliegbewegingen tot 2023.

Niet alleen Flevoland maar ook de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland krijgen te maken met geluidshinder en milieuvervuiling. 

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gaf vandaag het startsein voor de demonstratie. Onder de sprekers waren ook Kamerlid Femke Merel Arissen van Partij voor de Dieren en Robert Tieskens van actiegroep Red de Veluwe. De betoging werd georganiseerd door diverse lokale en regionale actiegroepen. Ook omwonenden van andere regionale vliegvelden en Schiphol waren van de partij.

Vliegveld tussen vogelgebieden

De Vogelbescherming waarschuwde deze week voor botsingen tussen vliegtuigen en vogels als de voorgenomen uitbreiding doorgaat. Lelystad Airport ligt midden tussen belangrijke vogelgebieden waaronder de Oostvaardersplassen.