Ga naar de inhoud
Nederland

Steeds jonger een mobieltje: honderden 4-jarigen hebben er al een

Beeld © iStock

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen bereikbaar zijn, maar maken zich wel zorgen over de invloeden van nieuwe media.

Vorig jaar kregen 441 4-jarigen een mobieltje, blijkt uit cijfers van het CBS. 933 kinderen kregen een mobiele telefoon op hun vijfde, 2588 op hun zesde.

Dat kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon krijgen, is te zien aan cijfers van KPN. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar.

Cyberpesten en sexting

Jongeren die nu zeventien en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een leeftijd van 13,2 jaar. Ongeveer 94 procent van de twaalfjarigen heeft een mobiele telefoon.

ZIE OOK: 'Een mobieltje is toch een statussymbool voor kinderen'

Bijna altijd krijgen jonge kinderen eerst een prepaid telefoon. "Ouders vinden het prettig dat kinderen met geld leren omgaan", zegt Yvette Belt, directeur marketing bij KPN in het AD. "Met een prepaidkaart moeten ze opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben en hoeveel MB een appje of YouTubefilmpje verbruikt."

Hoe ouder een kind wordt, hoe vaker ze een mobieltje met abonnement krijgen.

Voor- en nadelen

Behalve bereikbaarheid zijn vrijheid en het leren omgaan met technologie redenen om jonge kinderen een telefoon te geven. 

Naast de voordelen van een mobiele telefoon zijn er ook nadelen. Uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat 89 procent van de ouders bezorgd is over nieuwe media als kinderlokkers, foute websites, cyberpesten en sexting.

KPN start morgen met de campagne 'Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?'. Die heeft tot doel om ouders en kinderen met elkaar te laten praten over de gevolgen van het hebben van een mobiele telefoon. Vooral onderwerpen als cyberpesten, privacy, bereikbaarheid en het omgaan met geld komen aan bod.

Bekijk ook: Waarom is mijn telefoon zo verslavend?