Nederland

AIVD waarschuwt voor nepbrief over aftapwet

04 november 2017 16:02 Aangepast: 04 november 2017 23:28
Beeld © ANP

De 20.000 mensen die vandaag een brief van de 'Rijksveiligheidsdienst' op de mat hebben gekregen, zullen ongetwijfeld raar opgekeken hebben. De brief is niet van overheid, zoals de opmaak sterk doet vermoeden, maar blijkt een stunt van Bits of Freedom rond de aftapwet.

Een opmerkelijke actie, aangezien de brief voor verwarring zorgt bij veel ontvangers. "Het doel is aandacht vragen voor de de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten", zegt David Korteweg van Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten. In maart 2018 komt er een raadgevend referendum over deze nieuwe wet.

Op social media reageren ontvangers van de brief verbaasd:

Bits of Freedom heeft de brief vandaag uit naam van de verzonnen 'Rijksveiligheidsdienst' naar 20.000 Nederlanders gestuurd. In de brief staat onder meer dat er 'een relay tussen je thuisnetwerk en het glasvezelnetwerk van je provider geplaatst moest worden om het grootschalig onderscheppen van communicatie door de geheime diensten eenvoudiger te maken'.

Volgens Korteweg is het duidelijk dat de brief niet echt is. "Het is evident dat de 'Rijksveiligheidsdienst' niet bestaat en het oogje in het logo is een knipoog naar het logo van de referendum-actiegroep. De website die wordt genoemd, verwijst direct door naar de campagnewebsite."

AIVD: 'een verzinsel'

Toch dwingt de actie zelfs de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om in actie te komen. Na het ontvangen van veel verontruste telefoontjes kwam de dienst met een korte verklaring, waarin het schrijft dat het gaat om 'een verzinsel'.

"We hebben dit bericht zo snel mogelijk verspreid om de onduidelijkheid die er heerst, weg te nemen", zegt woordvoerder Inge Oevering in een reactie tegen RTL Z. De dienst bekijkt met de Rijksoverheid of het eventuele verdere stappen onderneemt.

Hoe zit het met die nieuwe aftapwet? We leggen het uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore