Nederland

Wetenschappers willen visverbod in groot deel Noordzee

21 maart 2016 04:41 Aangepast: 01 augustus 2017 01:30
Nederlandse vissersboten (archieffoto) Beeld © ANP

Nederland moet de visserij op grote delen van de Noordzee volledig verbieden. Alleen dan kan de natuur weer herstellen. Dat schrijven hoogleraren aan minister Schultz.

Een groep van 21 wetenschappers wil dat het vissen in zo’n tien procent van de Nederlandse Noordzee stopt. Het gaat over het Friese Front en de Centrale Oestergronden, schrijft Trouw. "Als die gebieden niet geheel worden gesloten voor alle vormen van visserij is niet te verwachten dat de natuurwaarden echt zullen herstellen", schrijven de wetenschappers. 

Niet tegen afsluiten
Woensdag praat de Tweede Kamer over beschermingsmaatregelen in de Noordzee. Toch is de visserij boos dat de hoogleraren nu al met de brief komen. Terwijl 'het proces van overleg en beleidsvorming' volgens belangenorganisatie Visned nog 'in volle gang' is. De organisatie geeft aan niet per se tegen het afsluiten van visgronden te zijn, als de noodzaak daarvan duidelijk is.

Minister Schultz liet vorig jaar al weten dat ze tien tot vijftien procent van de Nederlandse Noordzee vrij wil maken van visserij. In een reactie laat ze weten de brief 'mee te nemen in de besluitvorming'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore