Nederland

Koolmees die wordt bijgevoerd, krijgt langere snavel

19 oktober 2017 22:55 Aangepast: 18 mei 2018 16:24
Een koolmees met zaadje. Beeld © Jan Visser / NIOO-KNAW

Met koolmezen die niet alleen zelf hun voedsel zoeken, maar die worden bijgevoerd, gebeurt iets bijzonders: ze krijgen een langere snavel dan soortgenoten die geen extra voer krijgen.

Dat is ontdekt door een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University en vier Britse universiteiten is deze genetische verandering op het spoor gekomen. Hun artikel over de genetische verandering verschijnt morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Snelle evolutie

De wetenschappers bekeken de verschillen tussen koolmezen in Groot-Brittannië, waar vogels voeren sinds een eeuw 'tuinhobby nummer één' is, en koolmezen in Nederland, waar de vogels niet of nauwelijks worden bijgevoerd. Ze denken dat de vogels met een iets langere snavel beter bij het voer konden – en dat die dus succesvoller waren: ze kregen meer jongen.

Dat lijkt te hebben geleid tot een snelle evolutie. In maar 25 jaar tijd bleken er al meetbare veranderingen aan de snavels te zijn opgetreden. "Dat is erg snel voor evolutie", zegt evolutionair ecoloog Marcel Visser van het NIOO.

Meer op rtlnieuws.nl:
Aantal insecten dramatisch gedaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore