Nederland

Invoering vlaktaks: belastingtarief voor 2,1 miljoen werkenden omhoog

16 oktober 2017 03:52 Aangepast: 16 oktober 2017 10:37
Mark Rutte met Alexander Pechtold, Sybrand Buma en Gert-Jan Segers. Beeld © ANP

Door het invoeren van de sociale vlaktaks door het kabinet Rutte III gaan 2,1 miljoen werkenden meer inkomstenbelasting betalen. Maar, de plannen zijn wel goed nieuws voor 5,4 miljoen mensen met een baan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat zit zo: het nieuwe kabinet schaft twee van de huidige vier belastingschijven af. Mensen met een inkomen tot zo'n 68.600 euro betalen vanaf de invoering van dit plan 36,93 procent inkomstenbelasting. 

Zo ziet het plan eruit:

Miniatuurvoorbeeld

Voor 2,1 miljoen mensen met een baan betekent de sociale vlaktaks een verhoging, meldt het CBS. Het gaat om mensen met een inkomen tot 19.982 euro, die daarover 36,55 procent inkomstenbelasting betaalden. In het nieuwe plan gaat dit omhoog naar 36,93 procent. 

Hoogste tarief omlaag

Voor een hele grote groep werkenden gaat het hoogste belastingtarief omlaag, omdat ze eerst in de tweede schijf (40,8 procent) en/ of derde schijf (ook 40,8 procent) vielen. In het nieuwe plan betalen zij tot een inkomen van 68.800 36,93 procent. Het gaat om 4,8 miljoen mensen met een baan. 

De grens vanaf waar het toptarief geldt, is ook iets omhoog gegaan, van 67.072 naar 68.600. Dat zorgt ervoor dat 570.000 werkenden een minder hoog tarief hoeven te betalen. 

Miniatuurvoorbeeld


Miniatuurvoorbeeld

Middengroep profiteert het meest

Daarmee lijkt het dat de mensen met de laagste inkomens er als enige op achteruit gaan. Dat is niet het geval omdat het toekomstige kabinet van plan is om ook de heffingskorting (een gedeelte van je loon waarover je geen belasting betaalt) te verhogen. 

Hypotheekrenteaftrek 

Het CBS heeft in haar berekeningen alleen gekeken naar het effect van de tariefswijzigingen van de inkomstenbelasting. Wat er voor mensen met een pensioen verandert, is onduidelijk omdat hierover niets in het regeerakkoord staat, aldus het CBS.

Ook het effect van maatregelen zoals het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek, het verhogen van de arbeids- en ouderenkorting is onduidelijk. "Wat de opeenstapeling van al deze maatregelen betekent voor het bedrag dat individuele burgers aan belasting verschuldigd zullen zijn, is sterk afhankelijk van hun specifieke situatie", schrijft het CBS. 

De wijziging van het belastingstelsel kost de staat structureel 6,4 miljard euro.

Hoe pakt de vlaktaks voor jou uit? Bereken het hier:


Ga jij erop vooruit met het nieuwe belastingstelsel?

Typ hieronder je bruto-jaarinkomen (in cijfers) en klik op de button om te zien wat de nieuwe belastingtarieven voor jou gaan betekenen.


Meer op rtlnieuws.nl:
Meer belastingen: 'Energierekening gaat 150 euro omhoog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van