Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuw kabinet: minimum-uurtarief voor maaltijdbezorgers en andere zzp'ers

Bedrijven als UberEats en Deliveroo laten maaltijdbezorgers rijden als zelfstandig ondernemer. Beeld © ANP

Maaltijdbezorgers, schoonmakers en andere zzp'ers die tegen een te laag tarief werken, worden niet meer als zelfstandige gezien. Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komt met een minimumuurtarief voor zzp'ers. Wie minder verdient, is geen zelfstandige.

En dat betekent dat de arbeidsrelatie van diegene door de Belastingdienst wordt beschouwd als een dienstverband. En dat betekent dat zijn opdrachtgever zijn werkgever wordt en onder meer vakantiegeld en de premies voor werknemersverzekeringen moet betalen. 

Eerder werd bekend dat UberEats en Deliveroo maaltijdbezorgers niet in dienst nemen, maar ze laat rijden als zelfstandig ondernemer. Daardoor krijgen de vaak jonge bezorgers geen sociale bescherming en extra's zoals vakantiegeld, vergoeding bij ziekte en WW. Schoonmakers bij onlineplatform Helpling verdienen ook niet meer dan 12 euro per uur.

15 en 18 euro

Om een einde te maken aan dit soort constructies komt er een minimum-uurtarief voor zzp'ers. Het zal tussen de 15 en 18 euro liggen, zo staat in de zzp-plannen van het nieuwe kabinet die onze Haagse redactie heeft ingezien. Wie minder dan dit minimumtarief verdient, kan in de ogen van het nieuwe kabinet nooit goed rondkomen als zelfstandige.

Het uurtarief van de meeste zzp'ers ligt ruim boven dit minimumtarief. De maatregel is dan ook vooral bedoeld om de ergste uitwassen aan de onderkant tegen te gaan. Al blijft het voor iemand die het minimum verdient lastig dure verzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Het minimum-uurtarief verandert daar voor de laagstbetaalden niets aan.

'Gemiste kans'

Er komt geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Een gemiste kans, vindt Mariëtte Patijn van vakbond FNV. "Zolang het niet verplicht is je te verzekeren, blijft het voor zelfstandigen die dat wel doen lastig concurreren met degenen die dat niet doen. En een bouwvakker van boven de 45 jaar kan zich nu helemaal niet verzekeren omdat het te duur is."

Het nieuwe kabinet maakt het inhuren van personeel via payroll-constructies minder aantrekkelijk. Payrollers moeten hetzelfde gaan verdienen als werknemers die in dienst zijn van het bedrijf. In Nederland werken zo'n 200.000 mensen via payroll.

Bedrijven gebruiken de payrollconstructie vaak om personeelskosten te drukken en de cao te omzeilen. Vorige maand kwamen PvdA, GroenLinks en SP al met een initiatiefwetsvoorstel om hier paal en perk aan te stellen.

Zo betaal je als ondernemer minder belasting:

Meer op rtlnieuws.nl: