Nederland

Regels voor zzp'ers alweer op de schop

06 oktober 2017 20:56 Aangepast: 06 oktober 2017 21:04
Beeld © Getty Images

De regels voor zelfstandigen gaan weer op de schop. De huidige regels zorgden voor veel onrust onder zzp’ers die klagen dat ze werk mislopen omdat werkgevers hen niet meer durven in te huren. Het nieuwe kabinet past de regels voor zzp’ers daarom aan.

Er komt een 'opdrachtgeversverklaring' die bedrijven vooraf duidelijkheid en zekerheid moet geven bij de inhuur van zelfstandigen. Deze komen in de plaats van de modelcontracten, blijkt uit documenten in handen van onze Haagse redactie. 

Opdrachtgevers kunnen deze verklaring invullen via een webmodule. Verder wordt het begrip 'gezagsverhouding' in de wet verduidelijkt, zodat bedrijven meer zekerheid hebben dat iemand die ze inhuren ook echt als zelfstandige wordt gezien.

Controles

Opdrachtgevers krijgen de tijd om aan de nieuwe regels te wennen. In het eerste jaar na invoering zal de Belastingdienst terughoudend zijn met controles en niet meteen boetes uitdelen.

Zzp-expert Pierre Spaninks: "Dit valt me zwaar tegen. Zo blijft de onduidelijkheid voortduren. Dit geeft payrollbedrijven en uitzendbureaus nog jaren de kans om tegen opdrachtgevers te zeggen: je kunt beter via ons regelen."

Arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen worden niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kabinet gaat wel in gesprek met verzekeraars over goedkopere verzekeringen voor zelfstandigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore