Nederland

Huisartsen zijn fel tegen nieuwe tapwet: 'Toegankelijkheid zorg in gevaar'

06 oktober 2017 18:43 Aangepast: 06 oktober 2017 18:44
Beeld © iStock

Huisartsen zijn tegen de nieuwe tapwet, die inlichtingendiensten meer bevoegdheden moet geven.

Met de nieuwe Wiv wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data in één keer te onderscheppen. De Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals de wet officieel heet, maakt meer inbreuk op het beroepsgeheim dan de huidige wetgeving, schrijven artsen op de website van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

Geen verschoningsrecht

Voor artsen, in tegenstelling tot advocaten, geldt in de nieuwe wet geen verschoningsrecht. "Er is dus bewust voor gekozen om voor de vertrouwelijke communicatie tussen artsen en patiënten geen uitzondering te maken'', klagen de dokters.

Ze zijn er dan ook fel op tegen: "Voor patiënten en artsen is het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid van de arts-patiëntrelatie van groot belang. De toegankelijkheid van de zorg komt door deze wet onder druk te staan. Iedereen moet naar een arts kunnen gaan zonder angst dat instanties in zijn/haar dossier kunnen kijken.''

Tegenstanders van de wet proberen een raadgevend referendum af te dwingen over de wet. Dat initiatief lijkt te gaan slagen. 

De aftap-wet in het kort

Wat? Een herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 (Wiv).
Wanneer? Er wordt al jaren aan deze herziening gewerkt, en de wet moet volgend jaar van kracht worden.

Waarom? Het kabinet vindt dat de AIVD meer bevoegdheden moet krijgen om terrorisme te bestrijden.
​Wat is er op tegen? Er wordt gevreesd dat onschuldige burgers massaal in de gaten worden gehouden.

Wat mag de AIVD straks?
De geheime dienst mag het internet al aftappen, maar alleen door één tap per apparaat te plaatsen. Met de nieuwe Wiv wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data in één keer te onderscheppen. 

Voorbeeld 1: In een Amsterdamse wijk schuilt een terrorismeverdachte. De AIVD tapt al het internetverkeer in deze wijk af om te kijken of ze informatie over de verdachte kunnen vinden.
Voorbeeld 2: De AIVD wil alle communicatie vanuit Nederland naar Syrië onderscheppen en analyseren op mogelijke terroristische motieven

Het gaat aanvankelijk om het verzamelen van metadata, zoals met wie je communiceert, waar je bent en welke sites je bezoekt. Metadata geven een gedetailleerd beeld van iemands leven. Als er iets opvallends wordt gezien, kan de AIVD besluiten om nader onderzoek te doen.

Om data op grote schaal te af te tappen, moet de AIVD wel elke keer om toestemming vragen aan een nieuwe toetsingscommissie, die bestaat uit rechters en technici.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore