Nederland

Arbeidsmarktplannen kabinet: ontslagrecht versoepeld, langer tijdelijke contracten

06 oktober 2017 21:36 Aangepast: 07 oktober 2017 06:13
Beeld © ANP

Het ontslagrecht wordt versoepeld, werkgevers hoeven pas na drie jaar in plaats twee jaar een vast contract aan te bieden en zelfstandigen krijgen weer te maken met nieuwe regels. Dat staat in de arbeidsmarktplannen van het nieuwe kabinet die in handen zijn van onze Haagse redactie.

ZIE OOK: Wat wil het nieuwe kabinet? Dit weten we tot nu toe

De verschillen tussen mensen met vaste en tijdelijke contracten zijn volgens het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie te groot. Het kabinet Rutte-III wil de arbeidsmarkt 'zo te lijf gaan' dat meer mensen die dat willen een vast contract kunnen krijgen, is in de stukken te lezen.   

Ontslagrecht versoepelen

Het nieuwe kabinet zal het ontslagrecht versoepelen. Het is volgens de nieuwe coalitie te ingewikkeld voor werkgevers geworden om iemand te ontslaan. Daarbij zal het er vooral om gaan dat werkgevers makkelijker verschillende redenen mogen opgeven voor ontslag.  

Daar staat wel tegenover dat rechters een hogere ontslagvergoeding kunnen toekennen. De helft hoger dan nu het geval is. Ook krijgen werknemers vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een ontslagvergoeding, in plaats van na twee jaar. 

Vast en tijdelijke contracten

Werkgevers hoeven pas na drie jaar een vast contract aan te bieden, in plaats van twee jaar nu. Werkgevers zijn nu vaak huiverig om iemand na twee jaar al een vast contract te geven en zetten diegene dan liever op straat. Een vast contract na drie jaar zou dat effect moeten verminderen. Het kabinet wil zo voorkomen dat mensen in een 'draaideur van tijdelijke contracten' blijven hangen. 

Ook wordt het voor werkgevers mogelijk om een langer proeftijd voor werknemers in te stellen. Als een werkgever meteen een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, gaat er een maximale proeftijd van vijf maanden gelden. Bij contracten langer dan twee jaar mag een proeftijd van drie maanden ingesteld worden. Bij andere contracten verandert er niets. Op dit moment mag de proeftijd maximaal twee maanden zijn. 

Weer nieuwe regels zelfstandigen  

De regels voor zelfstandigen gaan weer op de schop. De huidige regels zorgden de afgelopen jaren voor veel onrust onder zzp'ers. Ze zouden werk mislopen omdat werkgevers hen niet meer durven in te huren.

Het nieuwe kabinet past de regels voor zzp'ers daarom aan. Er komt een 'opdrachtgeversverklaring', die bedrijven vooraf duidelijkheid en zekerheid moet geven bij de inhuur van zelfstandigen. Deze komen in de plaats van de modelcontracten. Opdrachtgevers kunnen deze verklaring invullen via een webmodule. Verder wordt het begrip 'gezagsverhouding' in de wet verduidelijkt, zodat bedrijven meer zekerheid hebben dat iemand die ze inhuren ook echt als zelfstandige wordt gezien.

Dinsdag presentatie

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zetten maandag nog de puntjes op de i, en dan kan het regeerakkoord naar de fracties. Het kan dus zijn dat er dan nog kleine wijzigingen in het regeerakkoord worden opgenomen. Het definitieve regeerakkoord zal vervolgens naar verwachting op dinsdag worden gepresenteerd. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore