Nederland

De 3 belangrijkste plannen van het nieuwe kabinet voor jouw bankrekening

06 oktober 2017 16:47 Aangepast: 06 oktober 2017 17:45
Beeld © ANP

De plannen van het nieuwe kabinet zullen veel invloed hebben op jouw portemonnee. Dan gaat het bijvoorbeeld over de kosten van de boodschappen, je huis en de manier waarop je belasting betaalt. We zetten de drie belangrijkste maatregelen voor je op een rij.

Het doel van de financiële plannen van het nieuwe kabinet is vooral dat mensen met een baan meer geld overhouden. Ook mensen met gezin moeten er op vooruit gaan. Waarschijnlijk wordt komende dinsdag het regeerakkoord gepresenteerd. 

Schieten we hier iets mee op?

Maar gaan die mensen er dan ook op vooruit? Schieten we nu iets op met al die maatregelen? En wie dan wel en wie dan niet? "We weten nu al veel van de plannen, maar je hebt echt alles nodig om precies te kunnen zeggen wie er wel niet profiteert. Een kleine aanpassing in een bepaalde toeslag kan voor grote groepen al veel verschil maken", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING.

Wat kunnen we dan al wel zeggen? De belastingen gaan in ieder geval omlaag. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen de komende vier jaar een lastenverlichting van zes miljard doorvoeren. Ook gaat het belastingstelsel op de schop, de lage-btw omhoog en het mes gaat in de hypotheekrenteaftrek. 

Het belastingstelsel

Miniatuurvoorbeeld

We beginnen met het belastingstelsel. Nu hebben we vier belastingschijven. Het nieuwe kabinet wil er daar twee van maken. Voor de meeste belastingplichtigen gaat dan hetzelfde tarief gelden: 37 procent. Alleen als je ruim 68.000 euro of meer verdient, betaal je 49,5 procent.

Blom snapt wel waarom het nieuwe kabinet het belastingstelsel wil aanpassen. "Er zijn door het huidige belastingstelsel veel mensen die er relatief niet veel op vooruit gaan als ze meer gaan werken. Voor de economie is het juist goed als er meer mensen werken, die verdienen meer en geven dus ook weer meer uit." 

BTW-tarief omhoog

Miniatuurvoorbeeld

Er staat wel iets tegenover die belastingverlaging: het lage btw-tarief gaat omhoog naar 9 procent. Je boodschappen worden dus duurder. Denk dan aan voedingsmiddelen, water of een bezoekje aan de schoenmaker. 

ZIE OOK: Btw omhoog: zoveel duurder ben jij straks uit aan de kassa

Deze maatregel voel je direct in je portemonnee. Elke keer dat je boodschappen doet, of bijvoorbeeld naar de kapper gaat, betaal je meer. "Dat is natuurlijk een heel duidelijke maatregel. Maar of je dit nu heel erg moet vinden als consument, is nog niet duidelijk: als je straks inderdaad meer geld over houdt door de belastingverlaging, is het niet zo erg."

De hypotheekrenteafrek

Miniatuurvoorbeeld

Ook zal de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld worden verlaagd. De huizenbezitters moeten gecompenseerd worden via het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in de belastingaangifte bij het inkomen wordt geteld. Het is een percentage van de WOZ-waarde van je koophuis. 

De onderhandelaars hebben afgesproken dat deze maatregel huizenbezitters niets zal kosten. Of dat daadwerkelijk voor iedereen zal gelden, is afwachten. 

Wanneer gebeurt dit allemaal? 

Het nieuwe kabinet wil deze plannen op z'n vroegst in 2019 invoeren. Of dat zal lukken, moet nog maar blijken. Het zijn ingrijpende fiscale veranderingen die de Belastingdienst zal moeten uitvoeren. Dat zal nog een hele klus worden, want de Belastingdienst worstelt al met een grote reorganisatie die het uiterste van de dienst vergt. Verouderde computersystemen zijn dringend aan vervanging toe en er is veel meer personeel vertrokken doordat veel meer medewerkers dan verwacht gebruik maakten van een vertrekregeling.

Het huidige kabinet heeft op de valreep voor volgend jaar nog eens 75 miljoen euro extra voor de Belastingdienst uitgetrokken, die kan worden ingezet als de belastinginning in gevaar komt. Ook in het regeerakkoord wordt weer extra geld opgenomen om de reorganisatie bij de Belastingdienst soepel te laten verlopen. Toch is volgens betrokkenen de overgang van vier naar twee belastingschijven te overzien en moet de Belastingdienst dat aankunnen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van