Nederland

Amsterdam verbiedt nieuwe toeristenwinkels in centrum

05 oktober 2017 13:34 Aangepast: 05 oktober 2017 18:07
Toeristen in de binnenstad van Amsterdam. Beeld © ANP

Amsterdam wordt overspoeld door toeristen en dat doet het centrum geen goed. Daarom worden nieuwe winkels die gericht zijn op toeristen vanaf vandaag niet meer toegelaten in het centrum.

Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Toeristenwinkels zijn winkels waarvan het aanbod alleen gericht is op bezoekers van de stad. Daarbij kun je denken aan souvenirwinkels, attracties en ticketshops, maar ook aan ijswinkels en fietsverhuurbedrijven.

Heel veel toeristen

Door de vele toeristen die Amsterdam overspoelen per jaar komen er steeds meer winkels die alleen op die doelgroep gericht zijn. Volgens de gemeente levert dat een verschraling op van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners.

Amsterdam verwelkomde in 2016 nog los van de dagjesmensen 7,3 miljoen gasten die gemiddeld iets minder dan twee nachten bleven slapen in de stad. Dat waren er 8 procent meer dan een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld

In stilte

Het verbod gaat gelden in het postcodegebied 1012, het gebied in het centrum vlakbij het station, en veertig winkelstraten die hier aan grenzen. Het bestemmingsplan is nog niet aangepast, maar er is gebruik gemaakt van een zogenoemd voorbereidingsbesluit. Daarmee kan alvast vooruitgelopen worden op een definitief besluit.

Het plan is in alle stilte gesmeed door het college in samenwerking met het stadsdeel. De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met het plan.

De gemeente heeft het voorstel geheim gehouden 'om te voorkomen dat nog allerlei zaken zouden starten voordat het voorbereidingsbesluit in werking treedt'.

Mag dat?

De grote vraag is of de gemeente Amsterdam dit wel mag doen. Volgens Raoul Meester, een Amsterdamse advocaat gespecialiseerd in bestemmingsplannen, is dat maar zeer de vraag. Er is namelijk wel een voorbereidingsbesluit, maar in de stukken van de gemeente lijkt het er niet op dat de gemeente ook daadwerkelijk van plan is het bestemmingsplan aan te passen, zegt Meester tegen RTL Z.

"Dat komt ook politiek uit", zegt hij. Het huidige college kan het bestemmingsplan waarschijnlijk niet aanpassen in de tijd dat het er nog zit, maar kan zo wel alvast beginnen met het verbieden van de toeristenwinkels.

Rechtszaak

Het is ook niet mogelijk om dit voorbereidingsbesluit direct aan te vechten. Winkeliers kunnen pas naar de rechter als er een handhavingsbesluit van de gemeente op de mat valt, aldus Meester. 

Verder is nog de vraag of, als het bestemmingsplan uiteindelijk toch wordt aangepast, die verandering voldoet aan de wet. Bij een nieuw bestemmingsplan moet de gemeente aantonen dat de verandering ‘ruimtelijk relevant’ is, zegt Meester. Dat betekent dat de verandering bij het gebied moet passen.

"De vraag is hoe ruimtelijk relevant het is om het onderscheid te maken wie jouw winkel binnenloopt een toerist of een inwoner van Amsterdam is", zegt Meester.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore