Nederland

Rijke ouders strijken honderden euro's op door truc met huurtoeslag

04 oktober 2017 16:55 Aangepast: 04 oktober 2017 17:17
Beeld © ANP

Rijke ouders kunnen door een handige truc elke maand honderden euro's huurtoeslag opstrijken voor hun kind. Het is legaal, maar Tweede Kamerleden vinden het asociaal en willen deze constructie beëindigen. Dat zeggen Kamerleden in reactie op onderzoek van RTL Nieuws.

Het werkt zo: ouders kopen een woning en verhuren die aan hun kind. Dat kind kan vervolgens huurtoeslag aanvragen. De ouders mogen zelf bepalen hoeveel huur ze vragen en kunnen er zo dus voor zorgen dat hun kind recht heeft op huurtoeslag. 

De constructie is erg lucratief. Twee rekenvoorbeelden: 

  • Ouders kopen een appartement. Hun zoon of dochter (tot 23 jaar) gaat er wonen voor een huur van ruim 400 euro per maand. En die krijgt dan maandelijks 191 euro huurtoeslag terug.
  • Voor een zoon of dochter van 23 jaar of ouder mag de huur maximaal 710 euro zijn om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Dan krijgt een kind 354 euro huurtoeslag terug.

De Consumentenbond helpt

Hoeveel mensen precies gebruikmaken van deze truc, is niet duidelijk. Duidelijk is wel dat steeds meer rijke ouders een huis kopen voor hun kind, want als ze hun spaargeld op de bank laten staan, levert dat nauwelijks rente op.

Allerlei instanties, notarissen en zelfs de Consumentenbond geven tips hoe je dat het best kunt doen."Bij kinderen die recht hebben op huurtoeslag, is het slim eerst de huurprijs te berekenen waarbij hij of zij de maximale toeslag ontvangt", schrijft de Consumentenbond. De bond geeft vervolgens ook nog het advies om kinderen via een belastingvrije schenking de huur terug te geven. 

'Plundering van schatkist'

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil af van deze constructie. Hij vindt ook dat de Consumentenbond dit advies niet zou moeten geven. "Dit is misbruik van sociale regelingen. Huurtoeslag is bedoeld om je huis te financieren en niet om via een constructie, via schenkingen, de schatkist te plunderen. Daar moet echt een einde aan komen." 

CDA, GroenLinks, SP, en de Partij voor de Dieren zijn het daarmee eens. CDA-Kamerlid Pieter Omzigt vindt de constructie onwenselijk. "Huurtoeslag is bedoeld als sociale voorziening en daar moet het voor gebruikt worden."

Volgens de Consumentenbond is er niets mis met het advies. De constructie is legaal, benadrukt de bond. "In deze krappe woningmarkt is het echt een fijne oplossing voor sommigen", laat een woordvoerder weten.

Waarom een huis kopen bij starters vaak tot frustratie leidt​​

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van