Nederland

Geen 'Kipstuckjes' meer: Vegetarische Slager moet namen veranderen

03 oktober 2017 06:59 Aangepast: 03 oktober 2017 09:28
Beeld © ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager opgedragen een groot aantal van zijn productnamen te veranderen. Het gaat om aanduidingen als Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes.

De NVWA bevestigt berichtgeving hierover in De Volkskrant. De namen kunnen volgens de NVWA verwarrend en misleidend zijn en dat is in strijd met de wet. De producent van vleesvervangers krijgt tot maart volgend jaar de tijd om de namen aan te passen. Doet het bedrijf dat niet, dan dreigt er een boete.

Oprichter verbaasd

Mede-oprichter Niko Koffeman van de Vegetarische Slager is verbaasd. Volgens hem is sprake van een 'politiek gemotiveerde' actie waar de vleeslobby achter zit. Andere producenten van vleesvervangers gebruiken vergelijkbare namen voor hun producten en hebben niets gehoord, stelt Koffeman.

Afgelopen januari zei de VVD dat ze een einde willen maken aan het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. De partij nam een voorbeeld aan de Duitse minister van Landbouw, die een maand daarvoor ook het idee opperde om namen als 'vegetarische curryworst' te verbieden. Twee Kamerleden noemden dat 'misleidend' en 'geen juiste weergave van de werkelijkheid'.

Meer op rtlnieuws.nl:
VVD wil vegavlees verbieden, het internet lacht er smakelijk om

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore