Nederland

Bekijk hier of er gegevens over jou zijn te vinden in docplayer

29 september 2017 18:10 Aangepast: 06 oktober 2017 10:15

Een Russische whizzkid verdient naar schatting ruim een miljoen euro per jaar met een website waarop hij allerlei gekopieerde documenten publiceert. Op zijn site docplayer zijn onder andere ingevulde belastingaangiften en andere documenten met privacygevoelige persoonsgegevens te vinden. Ben je benieuwd wat er over jou te vinden is in docplayer? Vul dan hieronder de tool in.


Staan er ook gegevens over jou in docplayer?

Typ hieronder je (bedrijfs)naam in en klik op zoek om te zien of je te vinden bent in één van de miljoenen documenten die Docplayer verzamelde.


Wat kun je doen als jouw documenten op docplayer staan?

Het eenvoudigste is docplayer zelf aanschrijven. Dat kan via deze link. Hier kun je aangeven dat er privacygevoelige informatie op de site staat. Van de gedupeerden die dit tot nu probeerden, horen we dat dit effect heeft. Daarnaast kun je aangifte doen bij de politie. Een melding bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens kan ook.

Uiteraard is het beter om te voorkomen dat jouw documenten überhaupt op de site kunnen belanden. Ga daarom na waar privédocumenten van jou staan en check of die servers veilig zijn en goed afgeschermd zijn voor ongewenste bezoekers van buiten. Een gedupeerde gebruikte bijvoorbeeld een NAS-schijf, een soort externe harde schijf die via internet benaderbaar is. Ga daarnaast ook na aan wie je bepaalde documenten gestuurd hebt, want ook daar zou het datalek zich kunnen bevinden.

Heb je het idee dat iemand anders met jouw persoonsgegevens aan de haal is gegaan? Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken helpt slachtoffers van identiteitsfraude met advies en ondersteuning. Meer informatie op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen Nederlanders gedupeerd door illegale Russische pdf-verzamelsites

RTL Nieuws / Bart van den Berg, Koen de Regt & Jasper Bunskoek
`