Trauma verwerken

Ingrid hield Tripoli-overlevende Ruben altijd uit de media: 'Ik vond dat ik gefaald had'

29 september 2017 07:55 Aangepast: 29 september 2017 11:48
Ingrid van Assouw: 'Toen ik aankwam in Tripoli was het kwaad al geschied.' Beeld © RTL Late Night

Ingrid van Assouw ontfermde zich over Ruben, het jongetje dat in 2010, 9 jaar oud, als enige de vliegramp in Tripoli overleefde. Voordat Ingrid in het ziekenhuis bij hem kon zijn, had een krant met hem gebeld. "Daar is hij later zo boos en verdrietig om geworden."

Ruben is nu bijna 18 en nog steeds voelt voogd Ingrid de plicht om hem in de luwte te houden. "Respectloos", zei ze gisteravond in RTL Late Night over de pogingen die media soms in het werk stellen om hem te pakken te krijgen.

Niet in het belang van Ruben

De aandacht voor Ruben houdt al ruim zeven jaar aan en wordt niet minder: elk jaar komen rond 12 mei, de dag van de ramp, verzoeken binnen om interviews. En steeds weer moet Ingrid uitleggen dat het niet in het belang van Ruben is om erop in te gaan.

"Ik heb er destijds bewust voor gekozen om hem uit de publiciteit te houden", zegt Ingrid. Eerst kreeg ze daarvoor steun van de gemeente Tilburg, die iemand aanstelde die het eerste jaar na de ramp verzoeken van de media afwimpelde.

Discussie aanzwengelen

Tegenwoordig doet ze dat zelf. Maar hoewel ze hun social media-profielen hebben afgeschermd, nam een programmamaker onlangs toch rechtstreeks contact op met Ruben. Daarom wil Ingrid de discussie nog eens aanzwengelen. "Ik vind dat je kinderen in zulke omstandigheden niet moet benaderen om even een leuk programma te maken."

Miniatuurvoorbeeld

Het staartstuk van de neergestorte Airbus in Tripoli. (Foto ANP)

Ze denkt niet graag terug aan het moment waarop ze vernam dat Ruben in het ziekenhuis in Tripoli telefonisch had gesproken met iemand van De Telegraaf. Ingrid: "Moet je je voorstellen. Binnen 24 uur na het ongeluk hadden ze hem te pakken. Hij was toen nog maar 9." Het interview veroorzaakte veel ophef en de krant bood excuses aan.

Pijnstillers en narcose

Ingrid voelde zichzelf op dat moment tekortschieten. "Mijn gevoel was dat ik toen al gefaald had. Ik was te laat. Ik kon er niets aan doen, maar dat voelde zo. Ik had hem niet kunnen beschermen tegen de eerste gevolgen van wat hem was overkomen."

Ze twijfelde meteen al aan de weergave van zijn woorden. "Hem kennende betwijfelde ik of hij de dingen had gezegd die in het interview stonden. Zelf vertelde hij dat hij nog zo onder invloed van pijnstillers en narcose was dat hij niet meer wist dat het gebeurd was."

Niet uit te wissen

Ruben googelde zichzelf een paar jaar geleden, vertelt Ingrid, en stuitte op wat hij destijds blijkbaar had gezegd. "Daar werd hij zo boos en verdrietig van. Hij was 14, 15 toen hij het las, en wat hij letterlijk zei: ik vond het respectloos naar mijn vader en moeder toe."

Wat het extra naar maakt, zegt Ingrid, is dat zijn woorden nooit meer kunnen worden uitgewist. "Het is natuurlijk iets wat voor altijd blijft staan."

Bekijk hieronder het gesprek met Ingrid in RTL Late Night:

'We hadden gelijk een klik'

Miniatuurvoorbeeld

Ingrid van Assouw heeft de handen in elkaar geslagen met Ferry Zandvliet, die de aanslag in de Parijse club Bataclan meemaakte, en Arjan Erkel, de in 2002 ontvoerde Artsen zonder Grenzen-medewerker. Met zijn drieën willen ze mensen helpen die een trauma moeten verwerken.

Ingrid en Ferry ontmoetten elkaar op een congres van Slachtofferhulp Nederland. "Als je iemand ontmoet die ook iets heftigs heeft meegemaakt", zegt Ferry, "heb je gelijk een klik. Het was meteen van: we gaan een keer koffiedrinken." Ingrid: "Het was nog maar een paar maanden na de aanslag in Bataclan. Je liep nog helemaal te stuiteren."

Slachtofferhulp Nederland bracht Ferry vervolgens op het spoor van Arjan Erkel, die geregeld lezingen verzorgt over zijn ontvoering. "We hebben samen zulke unieke kennis in huis", zegt Ferry. "We bedachten al snel: we moeten hier iets mee doen. We lopen tegen problemen aan waar heel veel slachtoffers tegenaan lopen. Dat kan zo waardevol zijn."

Arjan vertelt over de bureaucratie waar hij meteen mee werd geconfronteerd toen hij, na 607 dagen ontvoerd te zijn geweest, terugkeerde in Nederland. "Kom je thuis, ligt er meteen een dikke brief van de Belastingdienst: je hebt twee jaar geen belasting betaald, hoe zit dat?"

Maar alle negatieve gevoelens die je aan zo'n trauma overhoudt, kun je ook 'positief inzetten', zegt Ingrid. Want als zij spreken, 'weet iedereen meteen waarover het gaat'. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Terug naar de plaats van de aanslag: 'Een bewijs dat het goede overwint'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`