Nederland

Provincie Gelderland: ministerie handelt niet correct rond uitbreiding Lelystad Airport

26 september 2017 18:54 Aangepast: 26 september 2017 18:59
Lelystad Airport Beeld © ANP

Het ministerie van Infrastructuur handelt volgens Gelderland niet correct in het proces rond de uitbreiding van Lelystad Airport. "Er zijn veel onverwachte verrassingen, daar maakt de provincie zich zorgen over'', aldus het Gelderse provinciebestuur dinsdag in een reactie op het nieuws dat het aantal vluchten boven Ede en de Zuid-Veluwe plotseling is verdubbeld.

Gelderland en Ede wisten daar niets van, terwijl er wel steeds overleg is met verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma.

Nieuws in een bijzin

Dijksma meldde haar voorgenomen wijziging in een bijzin in een brief aan de Tweede Kamer. Maar pas tijdens de drukbezochte informatie-avonden die het ministerie vanaf deze week houdt kwam de wijziging naar voren. Ede zegt 'overdonderd' te zijn. Gelderland noemt de handelwijze niet correct en is er niet blij mee. De provincie zal dat aan het ministerie laten weten.

Lelystad Airport moet uitbreiden om vanaf 2019 het recreatievliegverkeer van Schiphol te kunnen opvangen. Toen Dijksma in juli de voorgenomen vliegroutes publiceerde, bleek dat de vakantievluchten in elk geval tot 2023 niet in het hogere luchtruim mogen vliegen. Noord- en Oost-Nederland reageerden ontzet. Ze vrezen geluidshinder, luchtvervuiling en verstoring van de natuur op de Veluwe en in de Weerribben. Ook de Kamer viel Dijksma vorige week hard.

Tientallen vluchten

Door de meest recente aanpassing van Dijksma komen nu niet alleen vliegtuigen die vanaf Lelystad vertrekken, maar ook terugkerende toestellen over Ede en de Veluwe. Het zou om 72 vluchten per dag gaan. ,,De beschikbare informatie is zeer summier en niet geheel duidelijk. Er is bijvoorbeeld geen kaartje van de nieuwe routes te vinden, noch is er iets bekend over vlieghoogte'', fulmineert Gelderland

De Tweede Kamer moet in november een besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport nemen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minder overlast uitbreiding Lelystad Airport door hogere vliegroutes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore