Nederland

Bouwfout oorzaak instorten parkeergarage Eindhoven

25 september 2017 10:11 Aangepast: 28 oktober 2017 17:16
De ravage in Eindhoven op 27 mei. Beeld © ANP

Het instorten van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport eind mei is veroorzaakt door een technische fout. De vloeren van de parkeergarage voldeden niet aan de norm en waren niet sterk genoeg.

Dat blijkt uit onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Eindhoven Airport en het bouwbedrijf BAM. Een deel van de parkeergarage zakte zaterdag 27 mei in. Het is nog onduidelijk wat met het gebouw gaat gebeuren, maakten beide partijen vandaag bekend bij de presentatie van het onderzoek.

Verbinding niet sterk genoeg

De fout zat hem in de constructie van de vloeren, die waren gemaakt van voorgefabriceerde betonplaten. De verbinding tussen de platen voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften. De sterkte van de vloer was daardoor drie keer kleiner dan gebruikelijk.

Het ongeluk begon op de vierde verdieping onder invloed van de warmte die dag. Doordat het materiaal onevenwichtig opwarmde, kwam op de toch al zwakke verbindingen nog meer druk te staan. Daardoor ontstond een eerste breuk.

900 vierkante meter

Door het gewicht van de vloer bezweken daarop ook de onderste drie verdiepingen. In totaal zakte een deel met een oppervlakte van 900 vierkante meter naar beneden. Er was niemand aan het werk en niemand raakte gewond.

Het is nog niet bekend of de parkeergarage kan worden hersteld en afgebouwd, of dat het gebouw moet worden gesloopt. De gemeente wil dat daarover snel de knoop wordt doorgehakt, in verband met de veiligheid van de omgeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore