Aanpassingen Zwarte Piet

Kinderombudsman: Zwarte Piet moet worden aangepast

30 september 2016 07:27 Aangepast: 30 juli 2017 06:00
Beeld © ANP

Zwarte Piet is in strijd met het VN-verdrag voor de rechten van het kind en moet worden aangepast. Dat vindt de Kinderombudsman, die zich voor het eerst uitspreekt over Zwarte Piet.

In een rapport schrijft de Kinderombudsman: "De huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind." 

Ieder kind veilig

Voor het onderzoek is gesproken met kinderen tussen de tien en zestien jaar. Sommige kinderen voelen zich nog steeds gediscrimineerd. De Kinderombudsman geeft het advies om Zwarte Piet zo aan te passen dat gekleurde kinderen er geen last meer van hebben en 'dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest'.

"Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur worden gemaakt die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland." 

Rol voor ouders

Hoe een aangepaste Zwarte Piet er dan precies uit moet zien, zegt de Kinderombudsman niet. Wel worden ouders, scholen, jeugdorganisaties en media opgeroepen om daar samen uit te komen. De Kinderombudsman ziet daarin vooral een rol voor ouders. 

Vorig jaar augustus kwam de VN al met een rapport waarin Nederland werd opgeroepen om Zwarte Piet aan te passen. Volgens de VN is Zwarte Piet nu discriminerend en moet de overheid een actieve rol spelen in het aanpassen van de pieten. De Kinderombudsman deed zelf onderzoek na tientallen klachten. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek RTL Nieuws: Zwarte Piet moet zwart blijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore