Nederland

Slachtofferhulp wil woonverbod voor daders van moord en misbruik

25 juli 2017 03:06 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De terugkeer van een veroordeelde pedofiel zorgde in 2014 in Bunschoten voor grote onrust. Zijn huis werd beklad. Beeld © ANP

Slachtofferhulp onderzoekt de mogelijkheid tot een woonverbod voor daders van zware misdrijven, zoals moord, doodslag en zedendelicten. Zo'n woonverbod moet ervoor zorgen dat veroordeelden zich na het uitzitten hun straf niet mogen huisvesten in de buurt van slachtoffers of hun nabestaanden.

Een woonverbod is een complexe zaak, zegt Slachtofferhulp in het Algemeen Dagblad. "Hoewel de dader iets vreselijks heeft gedaan, moet hij weer zijn plek in de samenleving vinden. Tegelijk staat dat op gespannen voet met de belangen van nabestaanden. Omdat we weten van deze problematiek laten we een aantal juristen kijken wat er mogelijk is."

Permanent woonverbod

"Ik geloof dat de tijd er rijp voor is", zegt Jack Keijzer, voorzitter van de Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldsslachtoffers​. Hij is volgens het AD een van de drijvende krachten achter het plan. "In België zijn er wel mogelijkheden voor een permanent woonverbod, wij willen dat in Nederland ook." Keijzer start na de zomer met een lobby voor het plan.

RTL Nieuws deed vorige maand onderzoek naar tien gevallen van nabestaanden die te maken kregen met een dader die bij hen in de buurt kwam wonen. Eén van hen is Ida, die zich gevangene voelt in haar eigen huis in Schiedam. De moordenaar van haar dochter woont bij haar om de hoek: via via is ze er kort geleden achter gekomen dat hij nog geen 750 meter bij haar vandaan woont.

Video: De moordenaar van haar dochter woont nu vlakbij

Meer op rtlnieuws.nl:
Moordenaar kan na straf ongehinderd dicht bij nabestaanden wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore