Werk

Miranda (27) werd ontslagen omdat ze zwanger was: 'Je durft het niet te vertellen'

12 september 2016 22:06 Aangepast: 30 juli 2017 10:30
Miranda werd ontslagen na een moeilijke zwangerschap. Beeld © RTL Nieuws

Zwangere vrouwen en jonge moeders hebben nog steeds veel last van discriminatie op het werk. Miranda Aalders werd ontslagen na complicaties tijdens haar zwangerschap. "Ik was boos en verdrietig."

Ze is net zwanger van haar zoontje, als Miranda een contract tekent bij thuiszorgorganisatie Cordaan. Ze denkt dat ze fysiek werk prima aan kan, omdat ze ervaring heeft in de thuiszorg. Maar dan krijgt ze complicaties.

'Wéér een ziekmelding'

"Ik had last van bekkeninstabiliteit, harde buiken en bloedverlies. Fysiek werk gaat dan gewoon niet", vertelt ze. Als ze in die periode belt om zich ziek te melden, krijgt ze botte antwoorden. "Dan zeiden ze: dat wordt wéér een ziekmelding."

Miranda had een contract van zeven maanden bij Cordaan. En dat werd niet verlengd, omdat ze door haar zwangerschap te weinig had gewerkt. "Ze zeiden dat ik maar twee maanden had gewerkt en dat het contract daarom niet werd verlengd."

Thumbnail

Xavi, het zoontje van Miranda (Foto: RTL Nieuws)

Boos en verdrietig

Ze geeft aan dat het komt door de complicaties tijdens de zwangerschap. Dat maakt volgens haar werkgever niet uit, ze krijgt geen nieuw contract. "Toen ik het hoorde was ik boos en verdrietig, maar ik wist ook meteen dat ik er werk van ging maken. Dit was pure zwangerschapsdiscriminatie."

En dus stapt Miranda naar het College voor de Rechten van de Mens. Ze krijgt gelijk: Cordaan had haar niet mogen ontslaan vanwege haar zwangerschap. "Het gaf een goed gevoel dat ik gelijk kreeg. Ik voelde me begrepen." Cordaan stuurt een brief waarin ze zeggen dat ze de situatie betreuren. Miranda krijgt ook een bos bloemen.

Bang om de baan niet te krijgen

Miranda had tijdens haar sollicitatie - ze was toen 16 weken zwanger - niet verteld dat ze in verwachting was, uit angst dat ze de baan niet zou krijgen. "Je durft het als vrouw bijna niet te zeggen. Ik kreeg het gevoel dat je alleen maar met je carrière bezig moet zijn en niet met een gezin."

En dat is jammer, want zwanger zijn is iets om trots op te zijn, zegt Miranda. Ze is nu opnieuw zwanger en voelt zich veel beter dan de vorige keer. De bekkenklachten zijn wel terug. Ze was bang om opnieuw te solliciteren. "Moet ik het nu wel vertellen? Daar denk je over na. Ik denk dat ik het deze keer wel zou doen, maar het blijft lastig."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore