De Nederlandse Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over schonere lucht. Eerder deze maand oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Staat 'op de kortst mogelijke termijn' meer moet doen tegen luchtvervuiling.
Eén onderdeel van het vonnis is volgens demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) 'voor meerdere uitleg vatbaar'. "En daarom voelt het kabinet zich genoodzaakt om hoger beroep in te stellen tegen dit onderdeel van het vonnis".
Het gaat om 'het verbod om maatregelen te nemen die tot voortgaande of nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden', zo laat ze de Tweede Kamer in een schriftelijke toelichting weten.
Een woordvoerder licht desgevraagd toe: "Ook wij weten niet hoe de rechter dit bedoelt. Neem bijvoorbeeld de komst van een nieuwe stal in Brabant. Mag dat nog wel? Eigenlijk gaat de provincie hier over. Moeten de Staat zich er dan in mengen?"
Europese regels
De rechtbank in Den Haag oordeelde begin deze maand in een kort geding, dat was aangespannen door Milieudefensie, dat de Staat meer moet doen tegen luchtvervuiling. Nederland voldoet namelijk niet aan de Europese regels.
Dijksma liet daarop weten de plannen te versnellen voor verbetering van de luchtkwaliteit. Hier gaat het kabinet ook mee door. Dijksma heeft hierover inmiddels overleg gehad met gemeenten en provincies, aldus een woordvoerder. "We willen begin november de Tweede Kamer informeren over hoe we de knelpunten versneld gaan aanpakken."
De staatssecretaris heeft het RIVM daarnaast gevraagd een actueel overzicht te maken van locaties waar sprake is, of nog zal zijn, van te verwachten overschrijdingen van de grenswaarden. Hieruit blijkt dat knelpunten een aantal binnensteden zijn en sommige regio’s waar veel veehouderijen zijn gevestigd.
Knelpunten zijn de grote steden en veehouderijen
De luchtkwaliteit in Nederland laat nogal te wensen over. Op drukke plekken in de Randstad en bij grote veehouderijen zijn de concentraties stikstofdioxide en fijnstof te hoog. De knelpunten in de steden, waar te veel stikstofdioxide in de lucht is, is volgens het RIVM gedaald van 99 naar 74 knelpunten.
De meeste bevinden zich in Amsterdam en Rotterdam. Vooral in veehouderijgebieden zit te veel fijnstof in de lucht. Hier is het aantal knelpunten gedaald van 34 naar 29, aldus de laatste cijfers van het RIVM.
Korter leven
Het lukt Nederland overigens al jaren niet om aan de Europese richtlijn voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. Door de vieze lucht leven we in Nederland gemiddeld dertien maanden korter.
Tegenover RTL benadrukte longarts Jos Rooijackers onlangs het belang van schone lucht. "Als je lucht met veel stikstofdioxide of fijnstof inademt, adem je kleine deeltjes in die vast komen te zitten in je longen. Daar veroorzaken ze een irritatiereactie, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je moet hoesten of dat je het benauwd krijgt."
Milieudefensie noemt het teleurstellend dat de Staat "toch in hoger beroep gaat. Het lijkt of ze naar mogelijkheden kijken om in de toekomst toch vervuilende maatregelen te kunnen blijven nemen, ook als dat mogelijk tot nieuwe knelpunten leidt.''