Ga naar de inhoud
Nederland

Premier wil niet tornen aan inkomen Amalia: toelage van 1,5 miljoen blijft overeind

Prinses Amalia Beeld © ANP

Ondanks de kritiek van de Tweede Kamer wil premier Mark Rutte het inkomen van prinses Amalia niet verlagen. Vanaf haar achttiende krijgt ze een toelage van 1,5 miljoen euro.

Volgens Rutte is in 2008 al besloten hoeveel geld prinses Amalia vanaf haar achttiende krijgt. "Jullie hebben toen zelf over het inkomen van prinses Amalia gestemd. Ik wil consistent blijven. We hebben dat toen afgesproken. Dat kun je niet zomaar terugdraaien", vindt de premier.

ZIE OOK: Waar geeft ons koningshuis ons geld aan uit?

Prinses Amalia wordt vanaf haar 18de klaargestoomd om de troon over te nemen van haar vader Willem-Alexander. Straks als ze gaat studeren, krijgt ze een auto met chauffeur, een secretaris en andere medewerkers die haar ondersteunen. Al die kosten worden vergoed. 

Veel te hoog

PvdA, D66, SP, PVV en GroenLinks vinden het bedrag (jaarlijks 250.000 euro toelage plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten) veel te hoog. Zij roepen Rutte op in te grijpen en opnieuw naar de hoogte van het inkomen te kijken.

Alexander Pechtold (D66): "We doen er veel aan om topinkomens te beperken. Mag je dan nu niet zeggen: we hebben nog vijf jaar de tijd voordat prinses Amalia 18 is, laten we er nog eens naar kijken? Dat lijkt me niet toch niet zo raar. 1,5 miljoen is een boel zakgeld."

'Geen andere keuze'

Maar Rutte voelt er niets voor om haar inkomen opnieuw te gaan bekijken. Hij stoort zich ook aan de term 'zakgeld'. "Vanaf haar achttiende is Amalia fulltime troonopvolger. Ze moet vanaf dan op ieder moment haar vader kunnen opvolgen. Ze heeft dan geen andere keuze. Daar mag ook zeker iets tegenover staan."

Salaris Amalia

  • Amalia krijgt vanaf haar achttiende (dat is ze in 2021) een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten.
  • Dat moet de samenleving betalen.
  • De uitkering die prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt, kan best omlaag. Dat vindt driekwart van de mensen, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 73 procent vindt de uitkering voor prinses Amalia te hoog.
  • 21 procent vindt de uitkering voor de kroonprinses wel acceptabel. De rest heeft geen mening.
  • Veel mensen begrijpen nog wel dat Amalia kosten moet maken voor personeel en beveiliging, maar de hoogte van de voor haarzelf bedoelde uitkering valt bij veel ondervraagden niet in goede aarde.
  • De regeling die nu al voor Amalia is getroffen is uitzonderlijk. Andere Europese landen met een koningshuis kennen deze niet voor troonopvolgers.