Wie bij de brandweer gaat weet één ding zeker: vroeg of laat krijg je te maken met heftige situaties. In een nieuw boek vertellen brandweerlieden wat ze allemaal meemaken tijdens het werk. "De ergste incidenten kan ik zo weer oproepen".
Jaco Tramper, vrijwillige brandweerman in Arnemuiden, is een van de brandweerlieden die heeft meegewerkt aan het boek Verhalen van de Brandweer van Mariette Middelbeek. Tijdens de opleiding leren de brandweerlieden hoe ze met heftige situaties om moeten gaan. Maar je kunt het niet vergelijken met de praktijk, vertelt Tramper.
Kinderen omgekomen
Een brand die Tramper zo weer voor de geest kan halen, is die bij een Chinees restaurant in Arnemuiden. Daarbij kwamen de vier dochters van de restauranthouder en zijn vrouw om. "Zo'n incident zit nog een week op je netvlies", vertelt Tramper. "Ik wil er dan alles over lezen en foto's zien. Dan wil ik er veel van weten, wat hebben we gedaan? In het begin was dat heel heftig. Uiteindelijk beredeneer je dat er niks aan te doen was."
Het verwerken van zo'n drama gaat met de hele brandweerploeg. "Op het moment zelf doe je wat je geleerd hebt. Je gaat aan de slag, je doet je best. Pas daarna komt het besef. Dan is het heel belangrijk om als groep na te praten op de kazerne. Dan probeer je met z'n allen het beeld compleet te maken. Iedereen vertelt zijn verhaal. Dat helpt heel goed, dan blijf je niet met vragen zitten." Ook put Tramper steun uit zijn geloof.
(Tekst gaat door onder de foto)
Jaco Tramper overlegt met twee agentes.
Na de brand in het Chinese restaurant is Tramper naar de begrafenis van de meisjes geweest. "Dat was extra heftig, dat zou ik niet zo maar weer doen." Het verdriet van de nabestaanden kwam erg dichtbij. "Zelf heb ik ook kleine kinderen. Dan betrek je het op jezelf, daar wil je niet aan denken."
'Je wilt wat betekenen'
"Je bent onderdeel van iemands ergste nachtmerrie", zegt Tramper. "Maar je wilt iets betekenen voor je dorpsgenoten. Dat is de grootste drive. Dat je iemand kunt helpen bij een ongeluk of brand. Dat je je kunt inzetten voor iemand."
Daarnaast is de brandweer gewoon leuk, vindt Tramper. "Het is mijn hobby", zegt hij. "De een gaat naar het voetbal, de ander gaat naar de brandweer. Elke dinsdag oefenen we met elkaar. Dan is er ook ruimte voor een dolletje en een geintje. Na afloop drinken we een biertje. Het is niet allemaal drama en ellende."
Vliegtuigje op z'n kop
Niet alleen de oefeningen zijn leuk, ook aan het brandweerwerk zelf zitten vrolijke kanten. Zo moet Tramper geregeld schapen of koeien uit een sloot halen. Hij herinnert zich ook een ongeluk met een vliegtuigje. "Die was over de kop geslagen en in het water terecht gekomen. De inzittenden waren er gelukkig zelf uitgekomen. Ze waren er broodnuchter onder. 'Nou, dat ging even niet zoals we dachten', zeiden ze."
De dramatische brand bij de Chinees in Arnemuiden
Op kerstavond 2007 brak in Arnemuiden brand uit in een Chinees restaurant. De gasten, de restauranthouder en zijn vrouw konden ongedeerd ontkomen. Hun kinderen, vier meisjes van 1, 3, 7 en 8 jaar oud lagen boven het restaurant te slapen. Tramper was een van de brandweermannen die naar binnen ging om de kinderen te redden. Op dat moment was het vuur al te heftig om iets te kunnen doen. Het drama leidde in heel Arnemuiden tot verslagenheid.