Nederland

Vier keer levenslang in liquidatieproces Passage

29 juni 2017 13:55 Aangepast: 01 oktober 2018 16:40
Nico Meijering (L) en Christiaan Flokstra, advocaten van Dino S arriveren bij het Justitieel Complex Schiphol voor de uitspraken in in het liquidatieproces Passage. Beeld © ANP

Dino S., Jesse R., Mohammed R. en Siegfrid S. zullen de rest van hun leven in de cel moeten doorbrengen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten. Meer dan acht jaar na de eerste zittingsdag komt daarmee een einde aan het zogenoemde liquidatieproces Passage.

De zaak draaide om zeven moorden: vijf in 1993 en twee in 2005 en 2006. In de zaak stonden tien verdachten terecht. Tegen het viertal was in hoger beroep levenslang geëist. Met twee anderen sloot justitie een deal als kroongetuige: Fred R en Peter la S.

Holleeder apart berecht

De verklaringen van de kroongetuigen vond het hof geloofwaardig en betrouwbaar. Kroongetuige Fred R. liep pas tijdens het hoger beroep over naar justitie. Hij kreeg in 2013 dertig jaar cel van de rechtbank. Mede op zijn aanwijzing pakte justitie eind 2014 Willem Holleeder op. Holleeder wordt apart berecht, deels voor moorden die ook in Passage een rol spelen.

ZIE OOK: Dit zijn ze: de levenslang gestraften van Nederland

Kroongetuige Fred R. krijgt nu 14 jaar celstraf. Ook de andere kroongetuige, Peter la S. krijgt een lage straf: 8 jaar. Volgens het hof was het 'opportunistisch najagen' van het eigen belang voor de kroongetuigen het belangrijkste motief, dan het breken met criminaliteit. Maar het feit blijft dat ze succesvolle bijdrage hebben geleverd aan opsporing en berechting criminelen. 

133 getuigen

Het hoger beroep in Passage heeft bijna vier jaar geduurd. In totaal waren er 187 zittingsdagen, plus 34 dagen bij de rechter-commissaris. Het hof hoorde 133 getuigen.

Hoofdpersonen liquidatieproces Passage

De liquidatiezaak draait om zeven liquidaties: die op Kees Houtman in 2005, Thomas van der Bijl in 2006 en de moorden in 1993 op Djordje Ilic en 'Sonny' Hadziselimovic, Tonnie van Maurik, Henie Shamel en Anne de Witte. Hieronder een overzicht van de hoofdrolspelers.

 

Miniatuurvoorbeeld

Dino S.

Dino S. zou samen met Willem Holleeder de opdrachtgever zijn voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). In 2012 werd tegen Dino S. levenslang geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij van het geven van moordopdrachten. Wel bleef Dino S. vastzitten voor een veroordeling in 2012: toen kreeg hij 7 jaar voor het leidinggeven aan een criminele organisatie. In het hoger beroep eiste het OM opnieuw levenslang voor de moorden op Houtman en Van der Bijl.

Het hof vindt de moordopdracht op Kees Houtman en Thomas van der Bijl bewezen. Dino S. krijgt levenslang.

 

 

Thumbnail

Jesse R. (had al levenslang)

Jesse R. zou volgens het OM betrokken zijn bij alle bovengenoemde zeven moorden. Jesse R. werd in 2013 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het OM eiste opnieuw levenslang.

Het hof acht vijf moorden en aantal pogingen bewezen. Jesse R. krijgt levenslang.

 

 
Thumbnail

De kroeg van Thomas van der Bijl in Amsterdam. (Foto: ANP)

Peter la S.

Volgens het OM was Peter la S. de uitvoerder van de moorden op Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Zijn bijnaam in het criminele milieu is 'Vieze Peter' vanwege de slechte staat van zijn gebit. Na een deal met justitie - Peter la S. wordt gezien als kroongetuige - hoorde hij 8 jaar cel tegen zich eisen. Deze eis is gelijk aan de straf die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.

Het hof legt kroongetuige La Serpe 8 jaar celstraf op.

 

 
Thumbnail

Van links naar rechts: de Sjaak B., Fred R., Jesse R. en Mohammed R. (Beeld: ANP)

Fred R. (had 30 jaar)

Ook Fred R. wordt gezien als kroongetuige. De rechtbank legde hem eerder 30 jaar gevangenisstraf op. Nu hij kroongetuige is, eist het OM een lagere straf: 14 jaar.

Het hof legt kroongetuige Fred R. 14 jaar celstraf op. Hij heeft al twee derde deel daarvan in de cel doorgebracht, en is per direct vrij man

 

 

Thumbnail

Mohammed 'Moppie' R. (had al levenslang)

Volgens het OM is Mohammed R. betrokken geweest bij vijf moorden: die op Sonny Hadziselimovic, Djordje Ilic, Tonnie van Maurik, Henie Shamel en Anne de Witte. Mohammed R. werd in 2013 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het OM eiste opnieuw levenslang.

Het hof acht 4 moorden bewezen, en één poging tot moord. Mohammed R. krijgt levenslang.

 

 

Thumbnail

Siegfrid S. (had al levenslang)

Siegfrid S. werd in 2013 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege twee moorden: die op Henie Shamel en Anne de Witte. Het OM eiste opnieuw levenslang.

Het hof acht beide moorden bewezen. Siegfried S. krijgt levenslang.

 

 

Thumbnail

Willem Holleeder

Volgens het OM was Holleeder mede-opdrachtgever van de moorden Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De zaak tegen Holleeder wordt echter apart behandeld. Waarschijnlijk zal de uitspraak van vandaag ook gevolgen hebben voor de rechtszaak tegen hem, die begin volgend jaar inhoudelijk van start gaat.  

In het Passageproces stonden nog vier mensen terecht.

  • Pinny S. en Nan-Paul de B. kregen ieder 13,5 jaar voor de moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 1993.
  • Sjaak B., die in 2015 ternauwernood zelf een moordaanslag overleefde, kreeg na een eis van drie jaar en drie maanden 5,5 jaar cel.
  • Freek S., volgens het OM medeplichtig aan de moord op Van Maurik, werd vrijgesproken.

Meer op rtlnieuws.nl:

`