Nederland

Van kweekijs tot 3D-hand, vijf hoogtepunten van de Dutch Design Week

19 oktober 2015 16:35 Aangepast: 20 oktober 2015 07:42
Beeld © Playing Life - Dutch Design Week

De 14e editie van de Dutch Design Week is groter dan ooit. Deze week laten bijna 2500 ontwerpers hun ideeën zien. Deze highlights mag je niet missen:

Thumbnail

Jeffrey Heiligers, Tailor-Made Pain Prevention
Als je even rondkijkt op de werkvloer, is de kans groot dat een aantal collega's overduidelijk een slechte houding heeft. Ontwerper Jeffrey Heiligers heeft hier iets op gevonden: kleding die vervelend zit als je in een verkeerde houding zit. Heb je wel een goede houding, dan zit de kleding perfect. Op die manier word je automatisch gecorrigeerd. Heiligers ontwerpen zien er bovendien strak uit. 

Te zien: Graduation show Dutch Design Academy, deWitteDame

Hyperspace Collective, HYPERSPACES, INTERU_PSY
Epilepsie. Zo'n 80 miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze aandoening. Maar wat het nou precies is, is lastig uit te leggen aan familie en vrienden. Hyperspace Collective heeft een realistische simulatie gebouwd. Met virtual reality kan je zelf verschillende soorten epileptische aanvallen beleven. Hoofddoel: Mensen laten kijken door de ogen van iemand met epilepsie, om iets meer begrip en inlevingsvermogen te krijgen. 

Te zien: Hyperspaces, LAC gebouw, Central Area

Thumbnail

Floris Schoonderbeek, Groundfridge
Het kost misschien iets, maar dan heb je ook wat: een innovatieve variant op de traditionele koelkelder, voor het koelen van grote hoeveelheden eten of drinken. De Groundfridge maakt gebruik van de isolerende werking van de grond. Daardoor is de temperatuur altijd rond de 10 en 12 graden. Met een app kan je het ventilatiesysteem bedienen, dat de temperatuur en luchtvochtigheid bewaakt. De Groundfridge is groot: er past 3000 liter in, wat gelijk staat aan de inhoud van 20 koelkasten. En waar zoveel koelkasten gemiddeld 6,620 Kw per jaar verbruiken, doet de innovatieve koelkelder dat zonder elektriciteit. Het ontwerp van Schoonderbeek is niet onopgemerkt gebleven: het is genomineerd voor de Dutch Design Award, een prijs voor het beste van Nederlandse vormgeving. 

Te zien: Direct naast het Veemgebouw, STRP-S

Thumbnail

Playing Life, Transnatural
Ontwerpen geïnspireerd op- of gemaakt van levende materialen. Dat is de tentoonstelling Playing Life. Denk aan een lamp van lichtgevende bacteriën of gehakt dat sprekend lijkt op breigaren. Bistro in Vitro is het speculatieve restaurant van de toekomst, waar onder meer kweekvlees onderdeel is van het menu. Best bijzonder: als bezoeker kan je kweekvlees-ijs proeven in de ijskar in de bistro. Kweekvlees? Ja, kweekvlees, vlees dat in een lab gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Wetenschappers verwachten dat dat een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor vlees. Meat the future, zeg maar. 

Te zien: Veemgebouw STRP-S

Thumbnail

Play​ing Life - bistro in vitro

Mind the Step, 3TU-onderzoekscentrum Design United
Van op maat gemaakte bh's tot keramiek: 3D-printen biedt eindeloze mogelijkheden. Op de Dutch Design Week zijn daarvan veel voorbeelden te vinden, waaronder de 3D geprinte robothand van Rob Scharff. Hij doet onderzoek aan de TU Delft naar de toepassing van zachte materialen in de robotica. De robothand bevat kamers die met perslucht gevuld kunnen worden. Op deze manier worden menselijke spieren nagebootst. Als je ferme handdruk geeft, knijpt-ie terug. In de toekomst kan het systeem worden toegepast in bijvoorbeeld protheses. Op de DDW kan je de hand zelf ervaren. En de op maat geprinte BH's trouwens ook. Onze collega's van Bright TV gingen vorige maand al langs bij de robothand van Scharff (vanaf 12.18):

Te zien: Klokgebouw, STRP-S

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore