Design

Dutch Design Award voor stoel van vlas

29 oktober 2016 22:15 Aangepast: 04 november 2016 17:32

De belangrijkste Design Award is dit jaar voor de FLAX Chair van Christien Meindertsma. Dat is vanavond bekend gemaakt op de Dutch design Week.

Meindertsma maakte een stoel die is gemaakt van vlas en PLA, dat is een biologisch afbreekbaar plastic van melkzuur. Heel duurzaam dus.

De jury is ook enthousiast over de gedegen aanpak van Meindertsma. De heeft jarenlang onderzoek gedaan naar vlas. Ze kocht zelfs speciaal een boerderij daarvoor om de groei en de verwerking van het materiaal goed in haar vingers te krijgen. Meer dan 'just another chair', oordeelt de jury.

Bijzonder: korte vlasvezels

De stoel is gemaakt van korte vlasvezels. Dat is bijzonder, omdat deze vezels in tegenstelling tot die van lange vlasvezels niet hoogwaardig zijn. Kort vlasvezel wordt vaak gebruikt in isolatiemateriaal.

Vlas is een natuurproduct, het groeit gewoon op het land. Naast vlas en het even duurzame PLA is er bijna verder geen ander materiaal nodig om de stoelen te maken.

Weer opnieuw te gebruiken

De vlas wordt samen met PLA in een soort mal gegoten, dat wordt dan verhit en samengeperst tot in dit geval een stoel. Als je genoeg mocht hebben van de stoel, dan kun je deze eenvoudigweg verhitten en de materialen zijn dan opnieuw te gebruiken.

Meindertsma werkt heel bewust samen met het Nederlandse bedrijf Enkev, om de maakindustrie in ons land te stimuleren. In principe zou je een hele meubellijn kunnen maken van vlas en PLA.

Christien Meindertsma is de eerste in de designwereld die met korte vlas werkt. De stoel is een prototype. Volgend jaar gaat hij in productie.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore