Ga naar de inhoud
Nederland

Kinderboek over kanker: 'Vaders en moeders praten heel anders over kanker'

De 12-jarige Jacintha den Nijs. Beeld © RTL Nieuws

Hoe is het om als kind kanker te hebben? Volwassenen proberen het wel te begrijpen, maar snappen vaak niet wat er echt door je hoofd gaat, weet de 12-jarige ex-kankerpatient Jacintha. Daarom is er nu een boek. Over kanker, speciaal voor kinderen.

Zo'n 500 kinderen per jaar krijgen in ons land kanker. Het gooit je hele leven overhoop en je begint aan een onzekere toekomst. Juist voor die kinderen, en de mensen om hen heen, is vandaag een speciaal sprookjesboek gepresenteerd. Om in weg te dromen en om tips op te doen. 

Caroline Ligthart (51) bedacht het boek. Ze genas van borstkanker. Caroline kreeg hulp van de 12-jarige Jacintha den Nijs. Bij Jacintha werd een hersentumor geconstateerd toen ze 9 jaar oud was. Ze is ervan genezen, maar moet nog wel elke drie maanden terugkomen voor een scan.

Geheugen

Via het ziekenhuis waar Jacintha werd behandeld kwam ze in contact met Caroline. "Ze vroeg of ik haar boek wilde lezen en wilde zeggen wat er beter aan moest. Dat wilde ik graag doen, maar mijn geheugen is niet zo goed."

Dus las Jacintha het boek met haar hele klas en zeiden ze allemaal wat ze ervan vonden. "Ik vind het fijn dat het boek er is", zegt Jacintha. "Vaders en moeders praten toch heel anders over kanker, op een volwassen manier. Dat is niet altijd even fijn voor een kind." De belangrijkste boodschap van het boek? "De boodschap is dat het leven doorgaat. Zo moet je het ook zien."

Kinderen met kanker

  • Jaarlijks krijgen 500 tot 550 kinderen in Nederland kanker.
  • In 2010 overleden er nog 110 kinderen aan kanker, in 2016 zijn dat er tot nu toe 69.
  • Drie op de vier kinderen overleeft kanker.
  • Ze overlijden het vaakst aan een hersentumor.

Geen kanker

Het moest geen zwaar boek worden, vond Caroline, geen uitlegboek. "Als je de hele tijd woorden als kanker en chemo gebruikt in een boek met zo’n sprookjesachtige sfeer, klopt het niet." Ze besloot het boek te schrijven toen ze de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela liep.

Het idee kwam uit het niets, maar toen het er eenmaal was, ging ze als een malle aan het schrijven. "Jacintha heeft me heel goed geholpen met het verhaal", zegt Caroline. "En ook andere kinderen hadden veel aan het boek. Ze begrepen nu veel beter hoe ene opa of oma met kanker zich heeft gevoeld."

Waantje krijgt de knarser

Waantje woont op de horizon en zorgt ervoor dat de Horizonnetjes niets overkomt. Tot ze kanker krijgt. Dan gaan de Horizonnetjes voor háár zorgen.