Ga naar de inhoud
Nederland

Minister: declaratiegedrag Utrechtse universiteitsbestuurders onacceptabel

Archieffoto. Beeld © ANP

Minister Jet Bussemaker vindt het declaratiegedrag van de bestuurders van de Universiteit Utrecht niet acceptabel. Dit zegt ze naar aanleiding van een kritisch rapport van de onderwijsinspectie.

In 2015 onthulde RTL Nieuws al dat universiteitsbestuurders de regels omzeilen. De inspectie stelt dat nu ook en schrijft dat 'een deel van de declaraties van de bestuurders van de UU niet doelmatig is en dat het bestuur hier onvoldoende soberheid heeft betracht'.

De inspectie vindt de volgende declaraties niet doelmatig:

In 2014 is een bedrag van 13.500 euro besteed aan datagebruik (mobiel internet) in twee dienstauto’s van de bestuurders.

• Een van de bestuurders heeft naast het gebruik van een leaseauto voor in totaal € 12.291 taxikosten gemaakt in 2015.

• In een aantal gevallen zijn verkeersboetes van de dienstauto’s betaald die niet zijn verhaald op de chauffeurs

• Bij enkele diners zijn relatief dure flessen wijn genuttigd van in totaal 512 euro

Wel doelmatig, maar onvoldoende sober:

• In 2014 en 2015 hebben de bestuurders in totaal negen keer businessclass gevlogen, voor een totaalbedrag van 36.676 euro

• In een aantal gevallen hebben bestuurders gekozen voor overnachtingen in relatief prijzige hotels. Zo is voor zeven overnachtingen in totaal  3075 euro uitgegeven.

De Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht zegt er zelf dit over: "Wij betreuren het dan ook dat er in incidentele gevallen klaarblijkelijk in het verleden onvoldoende soberheid en zorgvuldigheid is betracht." Het zegt voortaan strenger te zullen zijn op dure hotels en vergaderlocaties. 

Omdat er geen duidelijke regels zijn, is het niet mogelijk om te bepalen voor welk bedrag ondoelmatig is gedeclareerd. Daarom kan de inspectie het geld niet terugvorderen.

Universiteiten en hogescholen moeten nu met duidelijke regels komen die voor alle instellingen gaan gelden. Universiteiten hebben toegezegd om dit te doen, maar de hogescholen weigeren regels op te stellen over de hoogte van declaraties. De minister betreurt dat. 

Bron: RTL Nieuws