Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Voorzitter RvC: 'Omroep West heeft vijanden'

12 september 2016 14:42 Aangepast: 30 juli 2017 10:30

De voorzitter van de raad van commissarissen van Omroep West, Nico de Voogd, heeft de medewerkers gewaarschuwd voor de vijanden van de regionale omroep. Volgens hem willen de commerciële omroepen en sommige politieke partijen van de regionale omroep af.

Dat blijkt uit een geluidsopname van de personeelsbijeenkomst die Omroep West donderdag hield voor bezorgde en boze werknemers. Daarin wilden De Voogd en directeur Gerard Milo de onrust bij de werknemers wegnemen, die was ontstaan nadat was uitgelekt dat de omroep Milo met een loonsverhoging had gecompenseerd na het schrappen van een omstreden bonus.

'Niet goed gezind'

Toezichthouder De Voogd suggereerde tijdens de bijeenkomst dat de onrust wordt aangewakkerd door "mensen die ons niet goed gezind zijn". Daarbij wijst hij in de eerste plaats op "politieke partijen die van de publieke omroep af willen". "Dat hebben ze ook geprobeerd. Het is niet gelukt, maar er is wel schade aangericht. Ik vind dat dom. De publieke omroep is zo diep geworteld in de samenleving dat je een grote fout maakt als je daar van af wil komen."

De Voogd rekent ook de commerciële omroepen tot de vijanden van Omroep West. "De commerciëlen zijn niet echt onze vrienden. Die vinden het prachtig als wij worden opgeheven of in de problemen komen. Zij zullen onze luisteraars en kijkers graag overnemen. Wij hebben niet alleen vrienden, maar ook mensen die gedecideerd van ons af willen."

Volgens De Voogd kunnen de medewerkers het bestaansrecht van de omroep het beste bewijzen door gewoon "hartstikke goed" hun werk te blijven doen. Vandaag zou presentatrice Debby Roukens, die vorige week haar ontslag indiende uit protest tegen de bonuscompensatie, een gesprek hebben met directeur Milo. Omroep West wilde het gesprek vandaag niet bevestigen. Hoofdredacteur Renzo Veenstra riep zijn werknemers vrijdag per mail op om de media niet te informeren over "zaken die intern besproken worden".

Redder Omroep West

Nico de Voogd stapte in 1993 over van offshore dienstverlener Schlumberger naar de TU Delft, als voorzitter van het college van bestuur. Eind 2001 vertrok hij daar vroegtijdig. Drie jaar later werd hij voorzitter van de raad van toezicht van Omroep West, met de opdracht de regionale omroep te redden van de ondergang. Daarin slaagde hij.

In september 2014 vertrok De Voogd bij Omroep West en werd opgevolgd door Charlie Aptroot, de burgemeester van Zoetermeer. Aptroot trad na een jaar alweer af, omdat de functie niet bleek te verenigen met het burgemeesterschap. De Volkskrant wees erop dat Aptroot als toezichthouder moest beslissen over de bonus van de directeur van de omroep, die hem als burgemeester juist kritisch moet volgen.

Na het vertrek van Aptroot keerde De Voogd terug als voorzitter.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore