Nederland

Den Haag voert anoniem solliciteren in

02 november 2016 22:53 Aangepast: 03 november 2016 08:52
Vikash Jankie solliciteerde anoniem bij de gemeente Den Haag. "Zo krijgt iedereen een eerlijke kans." Beeld © RTL Nieuws

Veel mensen die bij de gemeente Den Haag willen werken, gaan voortaan anoniem solliciteren. De gemeente is zo tevreden over een proef daarmee, dat het vanaf volgend jaar altijd moet.

Den Haag startte de proef begin dit jaar. Zo solliciteerde Vikash Jankie, zonder dat hij het wist, anoniem bij de dienst publiekszaken. Of dat heeft meegespeeld, is achteraf niet precies te zeggen. Maar Jankie werd wel aangenomen. Hij vindt het goed dat anoniem solliciteren nu de norm wordt. "Uit mijn eigen omgeving hoor ik weleens dat mensen het vermoeden hebben dat ze niet niet uitgenodigd zijn vanwege hun achtergrond."

Meer aandacht voor kennis en kunde

Anoniem solliciteren kan helpen tegen discriminatie, denkt Jankie. "Ik denk dat het vaak onbewust gebeurt. Op het moment dat niet duidelijk is wat de achtergrond van iemand is, kan de aandacht meer gefocust worden op de kennis en kunde van iemand." 

Wethouder Rabin Baldewsingh is erg tevreden met de resultaten van de proefperiode. Het aantal sollicitanten met een etnische afkomst is toegenomen, en er zijn uiteindelijk ook meer mensen met een etnische afkomst in dienst getreden. 

Resultaten van proef met anoniem solliciteren in Den Haag

  • In 2016 hadden 590 van de 1880 sollicitanten een etnische afkomst: 31,4 procent. 
  • In 2015 hadden 380 van de 1576 een etnische afkomst​: 24,1 procent. 

Uitgenodigd

  • In 2016 hadden 47 van de 200 uitgenodigde sollicitanten een etnische afkomst 23,5 procent.
  • In 2015 hadden 27 van de 210 uitgenodigde sollicitanten een etnische afkomst: 12,9 procent. 

In dienst gestreden 

  • In 2016 hadden 14 van de 39 nieuwe werknemers een etnische afkomst: 35,9 procent.
  • In 2015 hadden 4 van de 35 nieuwe werknemers een etnische afkomst: 1,4 procent. 

Bron: Gemeente Den Haag

Dat er gediscrimineerd wordt tijdens sollicitatieprocedures is volgens de wethouder zeker. Hij wijst naar een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daaruit bleek vorig jaar dat sollicitanten in de regio Haaglanden afgewezen worden vanwege hun etnische achtergrond. Dit onderzoek was voor hem de aanleiding om de proef in te voeren. 

Werkt het wel? 

Of anoniem solliciteren daadwerkelijk werkt, is omstreden. Bij de gemeente Nijmegen werd het na een test bijvoorbeeld weer afgeschaft. Iris Andriessen onderzoekt discriminatie op de arbeidsmarkt bij het (SCP). Ze zei maandag nog tegen het AD dat er nog veel vragen over zijn. "Zo kan het zijn dat allochtone migranten anoniem wel door de brievenronde komen, maar in het sollicitatiegesprek alsnog worden gediscrimineerd.''

Thumbnail

Baldewsingh twijfelt niet aan de methode. "Het vergroot de kans om door de eerste selectie te komen. Daar is dit ook voor bedoeld. Ik kijk gewoon naar de resultaten en die zijn duidelijk." Wat hem betreft zou dit beleid landelijk ingevoerd moeten worden. "Voor achterover leunen is geen tijd, je moet gelijke kansen creëerden."

Het anoniem solliciteren geldt niet voor alle banen. Het wordt in Den Haag verplicht bij banen met een salaris van zo'n 3000 euro bruto of hoger. Niet alleen de naam, maar ook de leeftijd van sollicitanten wordt weggelaten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore