Ga naar de inhoud
Nederland

Hoogbegaafde Laurent (6) gaat naar brugklas: 'Met leeftijdsgenootjes heeft hij niet veel'

Wonderkind Laurent (6) gaat bijna naar de brugklas Beeld © Familiefoto

Laurent uit Amsterdam is pas zes jaar, maar gaat over een paar weken naar de brugklas. Ja, je leest het goed. "Hij interesseert zich niet zo voor lego. Hij zit in een andere fase in zijn leven", zegt zijn vader tegen RTL Nieuws.

Het jongetje is zeer hoogbegaafd: hij heeft een IQ van minstens 145. Zijn ouders merkten al snel dat er iets bijzonders aan Laurent was. "Eigenlijk al vanaf heel jong merkten we dat hij niet de domste was", zegt vader Alexander Simons. "Op een gegeven moment ga je op internet zoeken naar wat een kind kan op een bepaalde leeftijd. Bij een halfjaar zag je al dat hij geestelijk een stuk verder was."

Of hij al snel kon praten? Dat viel eigenlijk wel mee, zegt Alexander. "Hij is niet zo'n prater, nog steeds niet. Maar vooral met rekenen ging hij als een speer."

Wiskunde favoriet

Het gezin komt oorspronkelijk uit het Belgische Oostende, de moeder van Laurent is Nederlands. De kleuter heeft naast het Nederlands het Engels met de paplepel ingegoten gekregen. Nog niet zo lang geleden zijn ze naar Amsterdam verhuisd. Daar gaat Laurent naar het Winford, een particuliere school. 

ZIE OOK: Kind van 6 naar middelbare school? 'Risico dat hij emotioneel instort'

Echt 'gekleuterd' heeft Laurent nooit. Hij sloeg al twee keer een paar klassen over en zit nu in groep 8. "Je ziet dat hij exponentieel groeit. Hij is nu al weer de beste van de klas en helpt zijn klasgenootjes die elf en twaalf zijn met wiskunde bijvoorbeeld." Binnenkort mag hij dus naar de middelbare school, maar hij is al begonnen met wiskunde. "In het Engels, om het wat pittiger voor hem te maken."

Vriendjes maken

Maar kan een jongen van zes wel vriendjes maken? "Het is een bijzonder kind", zegt Alexander. "Met zijn leeftijdsgenootjes heeft hij niet zoveel. Laurent is wat meer op zichzelf. Hij begint wel altijd enthousiast met spelen met andere kinderen, ook bijvoorbeeld als we op vakantie zijn. Maar dan komt hij na vijf minuutjes weer terug. Hij heeft gewoon andere interesses, hij zit in een andere fase in zijn leven." 

Laurent interesseert zich vooral voor beta-vakken. "Hij vindt alles wel leuk, ook spelling, maar dat is meer voor de afwisseling", zegt zijn vader. "Wiskunde is zonder twijfel zijn favoriete vak, maar hij vindt natuur- en scheikunde ook heel interessant. Momenteel is hij vooral geïnteresseerd in de ruimtevaart."

Astronaut of hartchirurg

Ongetwijfeld zal Laurent later naar de universiteit gaan. Maar Alexander kijkt nog niet zo ver vooruit. Het belangrijkste is wat hem en zijn vrouw betreft dat Laurent zijn eigen passie ontwikkelt. "We willen geen ouders zijn die hem een bepaalde richting in duwen. Hij moet zijn eigen weg in het leven vinden, zonder dat het geforceerd wordt."

Laurent zegt overigens nu dat hij astronaut wil worden of hartchirurg. "Om eerlijk te zijn vinden we het prima als hij voor de NASA zou werken, maar het beroep astronaut vinden we een beetje gevaarlijk. Liever zien we hem met beide benen op de grond."

Hoe bijzonder is het om zo'n zoon te hebben? "We vinden het heel bijzonder", zegt Alexander. "We hebben alleen een ander soort relatie dan je normaal zou verwachten bij een kind. Bijvoorbeeld met lego spelen doen we niet, maar we doen andere dingen samen. Het is niet echt een vader-zoonrelatie. Ik zie hem als mijn beste vriend. En hij mij ook."