Nederland

Nederlander 'die internet bijna stukmaakte' vandaag voor rechter

01 november 2016 05:04 Aangepast: 29 juli 2017 22:30
Sven Kamphuis jaren geleden voor zijn CyberBunker. Beeld © Facebook

De 39-jarige Sven Olaf Kamphuis moet vandaag in Dordrecht voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van één van de grootste internetaanvallen ooit. Zo groot dat het internet eventjes stuk dreigde te gaan.

Kamphuis ontkent en wil vrijspraak, het Openbaar Ministerie wijst hem aan als de hoofdverdachte en wil hem veroordelen. De internetaanval richtte zich op één bedrijf, maar door de grootschaligheid hadden heel veel internetters last van een haperende verbinding.

"Ik ga met niets anders akkoord dan vrijspraak", zegt Kamphuis tegen RTL Z. "Ook wil ik 102 miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse staat. Ik ben door deze juridische strijd een complete onderneming kwijtgeraakt."

Kamphuis, die niet wil zeggen waar hij op dit moment verblijft, maar volgens zijn Facebook-pagina in Spanje woont, is vandaag niet bij de zitting. "Ik lig dan waarschijnlijk nog in bed", lacht hij. "Ik hoor het wel van mijn advocaat."

Cyberbunker 

Terug naar 2013. Toen was Kamphuis mede-oprichter van Cyberbunker, een rebels bedrijf dat onder andere The Pirate Bay en Wikileaks hostte. De klanten van Cyberbunker zouden ook op grote schaal spam versturen.

Dat viel op bij Spamhaus, een Engels bedrijf dat onder andere internetproviders, maildiensten, bedrijven, universiteiten en overheden beschermt tegen spam. Spamhaus plaatste alle klanten van Cyberbunker op de zwarte lijst, waardoor verstuurde e-mail van hen automatisch werd geblokkeerd.

Spam

Dat schoot Kamphuis, die ontkent spam te hebben verstuurd, in het verkeerde keelgat. Vooral de manier waarop het bedrijf volgens hem voor eigen rechter speelde, zinde hem niet, en hij werd lid van de Stophaus-beweging. Leden van die beweging wilden een vuist maken tegen Spamhaus.

Beelden die de Spaanse politie vrijgaf na de arrestatie van Kamphuis in Barcelona in april 2013. Volgens de politie runde Kamphuis een mobiel kantoor vanuit zijn busje waarmee hij door Spanje toerde. 

Maart 2013 werd Cyberbunker in één klap wereldnieuws: The New York Times meldde dat de internetprovider achter een grote DDoS-aanval op Spamhaus zat. Volgens de Amerikaanse krant eiste Kamphuis de aanval op, iets wat hij direct ontkende.

De aanvaller richtte zich op de hoster van Spamhaus: CloudFlare, die de aanval 'de DDoS-aanval die het internet bijna stukmaakte' noemde.

'Het waren de Russen'

Kamphuis ontkent alle betrokkenheid bij de aanval en zegt dat 'de Russen' verantwoordelijk zijn voor de aanval. "Ik zat in een groep met slachtoffers van Spamhaus, en de Russen zeiden dat ze Spamhaus gingen aanvallen", aldus Kamphuis, die zichzelf graag de 'minister van Telecommunicatie van de republiek Cyberbunker' noemt.

Een Britse tiener, die volgens Kamphuis connecties had met de 'Russische slachtoffers van Spamhaus', is ook veroordeeld voor de DDoS-aanvallen. Kamphuis vindt dat daarmee 'de dader al is opgepakt'.

Daar is het OM het niet mee eens. Kamphuis zegt dat het OM hem eerder nog een schikking heeft aangeboden: beken schuld, dan krijg je niet meer straf dan je twee maanden voorarrest. Kamphuis heeft die schikking afgeslagen, zegt hij. Een woordvoerder van het OM wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. 

Zo ging de grote internetaanval

CloudFlare, de partij die Spamhaus beschermt tegen DDoS-aanvallen, kon de aanvallen regelmatig afslaan. De aanvaller koos toen een andere strategie en viel de DNS-servers van belangrijke Europese internetknooppunten aan. 

DNS-servers zijn een soort telefoonboeken van het internet. Als jij een website in de browser tikt, weet de DNS-server naar welk IP-adres je moet. Dit is een basisprincipe van de werking van internet.

Door de DNS-servers van met name Europese internetknooppunten aan te vallen, was niet alleen Spamhaus slecht bereikbaar. Door de grootschaligheid van de aanval haperde het internet in allerlei landen: websites laadden niet goed en e-mails werden niet verstuurd. 

Deze week is het Techweek op RTL Z. Met veel extra verhalen over de laatste technologische trends. Lees ze hier allemaal terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore