Een online bestelling 24 uur per dag kunnen ophalen bij een plek in de buurt, het lijkt dé toekomst van pakketbezorging. Grote spelers DHL, BPost en PostNL zetten er allemaal op in.
PostNL onthulde afgelopen vrijdag de eerste van zestien pakket- en brievenbusautomaten in Almere. Met een code die je toegestuurd krijgt per sms of e-mail kun je een kluis openen om een pakketje op te halen of weg te brengen voor retourzending.
De kluizen komen in woonwijken te staan. Allereerst in Almere; bij succes worden ze uitgerold naar andere plekken in Nederland. Het postbedrijf ziet het als aanvulling op de andere manieren van bezorgen en neemt een jaar om het project te testen.
BPost werkt toe naar 1000 afhaalpunten
PostNL is niet de enige die markt ziet in onbemande plekken waar klanten 24/7 hun pakjes kunnen ophalen. DHL opende vorig jaar al een reeks van twintig pakketkluizen in Nederland, na het succes van drieduizend 'parcelstations' in Duitsland.
Inmiddels is DHL een samenwerking aangegaan met De Buren, waardoor je nu op 60 plaatsen in Nederland DHL-pakketjes uit automaat kunt halen. Het Belgische BPost maakte vorige week bekend een substantieel belang te nemen in De Buren, dat al meer dan vijftig onbemande afhaallocaties voor pakketten heeft, en met de investering wil gaan uitbreiden naar duizend afhaalpunten in Nederland en vijfhonderd in België.
Automaten op stations geen succes
Opvallend is dat de pakketautomaten van PostNL die al een tijd op de stations te vinden zijn, minder vaak worden gebruikt dan vooraf gedacht. Waarom dan toch een nieuwe proef met kluizen? "We denken dat het voor consumenten handiger is om automaten in hun buurt te hebben", laat een woordvoerder weten.
"Waar je je pakket afhaalt, moet passen in het ritme van je dag. De nieuwe automaten zijn een doorontwikkeling van de automaten op de stations."
'Bezorgen blijft belangrijk'
DHL verwacht trouwens niet dat de afhaalautomaten de traditionele bezorging van pakketjes gaan inhalen. Klanten zouden nog steeds prijs stellen op het thuisbezorgd krijgen van hun spullen, "maar dan wel zodanig dat je meer grip hebt op de bezorging", zegt een woordvoerder. Daarmee wordt bedoeld dat klanten zelf kunnen kiezen hoe laat een pakket ongeveer wordt bezorgd en dat zij ook nog kunnen ingrijpen als ze toch niet thuis blijken te zijn.