Ga naar de inhoud
Gevaren van suiker

Etiketten vol instinkers: let op, het is vaak suiker

Vruchtensap zit vol suiker. Beeld © ANP

Light, suikerarm, of zelfs suikervrij… De verpakkingen in een supermarkt staan vol mooie kreten. Toch zit veel eten vol verborgen suikers. Maar hoe vind je ze?

Appelmoes bijvoorbeeld. Grote kans dat op de verpakking staat dat er geen suiker aan is toegevoegd. Maar wel geconcentreerd appelsap. "En dat is net zo verkeerd", vertelt hoogleraar Interne Geneeskunde Liesbeth van Rossum.

ZIE OOK: De suikertest: weet jij wat er in je eten zit?

"Termen als suikervrij mag een fabrikant niet zomaar gebruiken. Er bestaat Europese wetgeving voor. De levensmiddelenindustrie is door de jaren heen handig geworden in het omzeilen van die regels. Ze gebruiken ingrediënten die geen suiker heten, maar het uiteindelijk wel zijn. Die ingrediënten staan gewoon vermeld op het etiket."

Lange lijst

En daar ligt de oplossing: lees het etiket en trap niet in de schuilnamen voor suiker. Onder andere het Diabetesfonds heeft een lijst met verborgen suikers in eten. Het zijn er tientallen. Bij de woorden stroop en siroop, moet meteen een belletje gaan rinkelen. Maïsstroop, tarwestroop, agavesiroop, kandijstroop, ahornsiroop; het is uiteindelijk suiker. 

Hetzelfde geldt voor vruchtensappen als ingrediënt. Die zijn vaak zo geconcentreerd dat er alleen suiker overblijft. En dan zijn er nog instinkers en vage termen:

  • mout
  • melkpoeder
  • melasse
  • demerara 
  • maltose

Ongezond

Als je kritisch naar etiketten kijkt ontdek je dat sommige producten onterecht een gezond imago hebben. Zo zitten granenrepen, yoghurt met smaakjes, groente uit blik en rijstwafels vaak vol suiker.

Maar een beetje suiker kan toch geen kwaad? "Dat is waar", zegt diëtiste Mariëtte Hoogers. "Voeding helemaal zonder suiker is niet mogelijk, maar ook niet nodig. Kies dan voor producten waar suiker van nature in zit. Drink dus niet de vruchtensap, maar eet de vrucht zelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore