Ga naar de inhoud
Gevaren van suiker

Afkickkliniek voor suikerverslaafden die 'continu verleid worden'

Beeld © ANP

Het Diabetes Fonds opent vandaag in Amsterdam een 'afkickkliniek' voor suikerverslaafden. Het fonds wil mensen daarmee bewust maken van de gevolgen die hoge suikerinname heeft op de gezondheid.

Van de Nederlanders krijgt 80 procent te veel suiker binnen, zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. "Dat is anderhalf tot twee keer te veel." Doordat het in heel veel producten verstopt zit, worden we volgens haar 'continu verleid tot ongezonde keuzes'.

20 tot 25 klontjes per dag

Nederlanders eten ruim 20 tot 25 suikerklontjes per dag. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt de grens op 12,5 tot 15 klontjes. Als gevolg van de hoge suikerinname krijgt één op de drie Nederlanders te maken met diabetes type 2. Dat is de vorm van suikerziekte die optreedt door overmatige suikerconsumptie.

De Suiker Afkickkliniek is de komende week te bezoeken in Amsterdam (Leidsestraat 46). Je kunt er binnenlopen voor een 'bodyscan' die uitwijst wat de invloed van suiker op je lichaam is. De kliniek 'wil mensen bewust maken van de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen', zegt Dessing. 

Suikertaks

Het Diabetes Fonds pleit onder meer voor een 'suikertaks', een belasting op suikerhoudende producten. De Wereldgezondheidsorganisatie liet afgelopen maand weten daar ook wel iets in te zien.